Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec má další skvost: mládě korunáče Sclaterova

27. 12. 2010 | ZOO Liberec
Další mimořádný odchov si na sklonku letošního roku připsala ZOO Liberec. Jako jediná zoo v Česku totiž odchovala mládě vzácného korunáče Sclaterova (Goura scheepmakeri). Korunáč  se vylíhnul už 7. prosince, ale chovatelé dalších 20 dní čekali, zda mládě bude životaschopné. V předchozích dvou letech totiž zoo již o několik čerstvě vylíhnutých korunáčů záhy přišla, protože jejich odchov je velmi náročný.

Korunáči jsou endemitem (nežijí v jiné oblasti) ostrova Nová Guinea, kde se vyskytují ve třech druzích, v zoologických zahradách jsou pak zapojeni do programu ochrany ohrožených druhů v rámci ESB (European Studbook, Evropská plemenná kniha). Podle dostupných informací (Červený seznam ohrožených druhů IUCN) v současné době populace korunáčů ve volné přírodě stále klesá (lov pro maso, ubývání přirozeného prostředí apod.), v zoologických zahradách (dle ESB) žilo na konci roku 2008 pouhých 81 jedinců, šest se v zoo-liberec-korunactémže roce podařilo odchovat. ZOO Liberec samici korunáče dopárovala v létě 2007, kdy jsme dovezli samce ze ZOO Rotterdam a stali se jedinou zoo v Česku, která pár těchto výjimečných opeřenců vlastní. V průběhu posledních dvou let se už podařilo mládě několikrát naklubat či vylíhnout (poprvé v březnu 2009), nikdy ale zcela odchovat. Teprve v pořadí 20. snůška byla úspěšná – vejce samice snesla 8. 11., mládě se vylíhlo 7. 12. Mládě korunáče je již k vidění v patře pavilónu tropů.

Co víme o korunáčích?

Korunáči se vyskytují ve 3 druzích na ostrově Nová Guinea. Korunáč Sclaterův se od ostatních korunáčů odlišuje červenohnědě zbarveným krkem a korunkou bez bílých znaků. Obývá suché i rozvodněné dešťové pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky 500 m.

Ve výšce 3,5 – 15 m nad zemí si staví hutná, pevná hnízda z dříví, palmových nebo obyčejných listů. Samice snáší jedno bílé vejce, ze kterého se po 28 dnech líhne holé mládě, odkázané na péči rodičů. Asi po měsíci opouští hnízdo a ve stáří 15 měsíců se už může rozmnožovat. Korunáč se živí semeny, bobulemi nebo spadlým ovocem.

Zdroj: ZOO Liberec

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku ZOO Liberec má další skvost: mládě korunáče Sclaterova:

ZOO Liberec má další skvost: mládě korunáče Sclaterova
ZOO Liberec má další skvost: mládě korunáče Sclaterova
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles