Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec doplnila svou výjimečnou kolekci dravců

9. 11. 2011 | ZOO Liberec
Zoologická zahrada Liberec doplnila na sklonku minulého týdne svou už tak evropsky unikátní kolekci dravců. Z rakouského Haringsee totiž chovatelé přivezli mladého samce orlosupa bradatého (Gypateus barbatus), který se stane partnerem letos narozené samici orlosupa z liberecké ZOO.

Čerstvý pár si na sebe nyní bude zvykat, a pokud vše dobře půjde, mohl by za 8 až 10 let odchovat svá první mláďata. Zhruba v tu dobu by měl podle našich předpokladů přestat plodit současný pár Pišta a Božena, který své první mládě odchoval již v roce 2001. Orlosupů bradatých se celkem v ZOO Liberec vylíhlo 13, hned 12 z nich putovalo v rámci programu reintrodukce ZOO Liberec doplnila svou výjimečnou kolekci dravcůzpět do volné přírody – italských či francouzských Alp nebo na Pyrenejský poloostrov, aby zde posílilo prořídlou orlosupí populaci.

Stejně tak by tomu mělo být i v dalších letech. Červený seznam ohrožených zvířat odhaduje v Evropě zhruba 610 – 1000 hnízdících párů orlosupa bradatého (zhruba třetina globální populace), trend je přitom mírně klesající.

Chov orla mořského (Haliaeetus albicilla) je zase bohatší o dvě samice. Jednu chovatelé přivezli již v říjnu z Tierparku Berlín, druhou pak rovněž z Haringsee. Smyslem transferu bylo dopárovat liberecké samce potenciálně reprodukceschopnými samicemi, protože od roku 2007 se ZOO Liberec nedaří odchovat mláďata.

Stejně jako v případě orlosupů jsou i mořští orli zapojeni do programu reintrodukce, v minulosti jsme takto již tři mláďata vypustili do volné přírody v Izraeli. Červený seznam ohrožených zvířat odhaduje v Evropě zhruba 5000 – 6600 hnízdících párů orla mořského (až 74% globální populace), trend je přitom mírně rostoucí.


Zdroj: Zoo Liberec

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka