Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do ZOO za vysvědčení zdarma

27. 01. 2012 | ZOO Jihlava
V pátek 3. února mohou děti přinést vysvědčení a ušetřit tak na vstupném do ZOO. Zároveň bychom chtěli upozornit na nové přírůstky. První letošní mláďata v jihlavské zoologické zahradě na sebe nechala poměrně dlouho čekat, o to jsou početnější a stylovější. Celkem osm mláďat porodily v pondělí 23. ledna 2012 tři samičky ježků.

Ježci ušatí mají trojčata a dvěma samičkám ježků bělobřichých se narodilo celkem 5 mláďat (čtyřčata jedné a jedno mládě druhé). Malí ježečci, kteří po narození váží pouhých 10 gramů, obývají společně s matkami zázemí ZOO, dospělí jedinci obou druhů jsou k vidění v noctunariu africké vesnice Matongo. Doba březosti u ježků trvá 35 dní, mláďata se rodí slepá a hluchá a bez bodlin, které jsou sice již vytvořeny, ale schované pod tenkou kůžičkou. Do ZOO za vysvědčení zdarmaDo dvanácti hodin po porodu bodliny vylezou na povrch, jsou ale ještě asi 2 týdny měkké a vůbec nepíchají.

Domovem ježka bělobřichého (Atelerix albiventris) jsou savany a lesnaté oblasti od Senegalu až po Súdán a Zambii. Je nočním zvířetem, přes den většinou spí a za šera se vydává ven za potravou. Hlavní složku jeho jídelníčku tvoří červi, housenky, hmyz a pavouci, může se však živit i drobnými obratlovci, semínky, kořínky nebo houbami. Afričtí ježci běžně neupadají do zimního spánku, jelikož v jejich přirozeném prostředí neklesá teplota pod 18°C.

Ježek ušatý (Hemiechinus auritus) obývá stepi, polopouště i lidská sídliště severní Afriky a západní, střední a východní Asie. Je o něco menší než naši ježci, bezpečně ho ale poznáme podle velkých uší. I když i on patří mezi hmyzožravce, jeho potrava není omezena pouze na hmyz, konzumuje i mnoho druhů jiných živočichů a masitý jídelníček si zpestřuje ovocem a semeny. Hlavním hrdinou z populárního večerníčku pana Václava Chaloupka „Podivuhodná cesta ježka Aladina“ nebyl nikdo jiný, než ježek ušatý zapůjčený právě z jihlavské ZOO.

Oba druhy ježků se v jihlavské ZOO daří dobře rozmnožovat, odchovali již více než 30 mláďat, která putovala převážně do privátních chovů. Ježky bělobřiché chová v České republice pouze ZOO Jihlava, ježky ušaté ještě ZOO Plzeň a Praha.

Hrátky podpoVRCHem pro malé děti

Centrum environmentální výchovy PodpoVRCH v jihlavské ZOO zve rodiče s dětmi na hrátky podpoVRCHem. Mohou nás navštívit v období od ledna do března, každý čtvrtek od 9.30 do 11.00 hodin. Platí se pouze za dítě (25Kč), na programu je hraní v jeskyni nebo v pirátské lodi, drobné rukodělné aktivity i živá zvířátka. Přezůvky s sebou. Více informací na tel. 567 573 777 (paní Jarošová).

Za vysvědčení do ZOO zdarma

V pátek 3. února 2012 budou mít všechny děti, které přijdou do jihlavské ZOO v doprovodu dospělé osoby a předloží na pokladně aktuální vysvědčení, vstup zdarma.

Mobily pro gorily

ZOO Jihlava se stejně jako dalších 14 zoologických zahrad v České republice připojila k projektu záchrany africké přírody. Do speciálních sběrných nádob, které jsou umístěny na pokladnách ZOO, mohou zájemci odevzdávat své staré mobilní telefony. Každý mobil přispívá částkou 10Kč na ochranu zvířat ve volné přírodě. Vybrané peníze budou použity na vybavení strážců kamerunské rezervace Dja.

Za loňský rok se v jihlavské ZOO podařilo nasbírat celkem 570 starých mobilů – Jihlava se tak řadí na 4. místo mezi všemi organizacemi zapojenými do projektu (hned za ZOO Praha, ZOO Zlín a ZOO Plzeň). Děkujeme všem dárcům, projekt pokračuje i v tomto roce.


Zdroj: Zoo Jihlava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !