Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kmotřenka Dominika Haška dostala jméno Tessa

15. 05. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
V sobotu 14. května pokřtil brankář Dominik Hašek mládě orangutana, které se narodilo 13. listopadu loňského roku. Malá samička dostala jméno Tessa. Křtiny proběhly ve 14 hodin v Pavilonu Ptačí svět u expozice orangutanů, kam můžete mládě přijít navštívit. Po ukončení oslavy se Dominik Hašek ocitl v obležení dětských i dospělých fanoušků, kteří ho přišli pozdravit a požádat o autogram.

Samice Žaneta vychovává Tessu společně s jejím starším bratrem Besarem. Rodiče Tessy přišli do královédvorské ZOO z ciziny. Otec Elmar (narozený 28. 10. 1974) přicestoval z dánského Aalborgu a matka Žaneta (narozená 29. 6. 1976) pochází z holandského Rhenen. Elmar je na základě plánované koordinace populace v zajetí již třetím partnerem Žanety. Malá samička je celkově šestým mládětem, které Žaneta v naší ZOO odchovává. Kromě ní mohou návštěvníci ZOO ještě ve skupině spatřit jejího sourozence Besara, narozeného 8. 2. 2005.  Dřívější mláďata - sameček Nero (narozený 17. 12. 1985), sameček Guru (narozený 14. 12. 1989), samička Nona (narozená 9. 2. 1995), a sameček Batu (narozený 8. 8. 1999) již odešla do jiných ZOO.

Kmotřenka Dominika Haška dostala jméno TessaOrangutani jsou jedni z nejpopulárnějších lidoopů naší planety, zároveň však patří k nejvíce ohroženému druhu zvířat vůbec. Ve své domovině trpí především úbytkem přirozeného biotopu způsobeném nemilosrdným kácením pralesů a ilegálním lovem. Mláďata orangutanů jsou přes četná dlouhotrvající opatření stále objektem ilegálního obchodu a atrakcí pro turisty ve střediscích cestovního ruchu po celé indomalajské oblasti. K tomu, aby lovci získali mládě, je nutno obětovat život matky. Několik sirotků ročně je naštěstí zachráněno díky nadacím a podpoře místních vládních orgánů, které soustřeďují aktivisty pro záchranu tohoto druhu v tzv. reaklimatizačních stanicích. Zde se malí orangutani učí zpětnému životu na svobodě, což trvá mnoho let a vyžaduje obrovské úsilí.

Přes veškerou potřebnou péči je narození orangutana v zajetí pořád výjimečnou událostí. Orangutani žijí ve dvou druzích na ostrovech Borneo (Kalimantan) a Sumatra. Naše ZOO chová druh orangutana z Bornea (Pongo pygmaeus pygmaeus) a několik sezón chovala i skupinu pražských orangutanů sumaterských (Pongo pygmaeus abelli).


Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !