Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zoo Děčín - koza šrouborohá

6. 08. 2010 | ZOO Děčín

Návštěvníci děčínské zoo mají od tohoto týdne možnost vidět v zoo nové zvíře. Jde o zvláštního kopytníka - kozu šrouborohou. "Zvířata jsme deponovali ze Zoo Liberec. Protože jde o pět dvou až tříletých samců, jde pouze o expoziční zvířata. Je ale možné, že pokud se nám podaří sehnat samici, zaměříme se i na chov," uvedl zoolog Roman Řehák.

Koza šrouborohá neboli markhur (Capra falconeri) je velký zástupce podčeledi koz a ovcí obývající rozptýlené lesy Západních Himalájí. Je národním zvířetem Pákistánu.

Obývá biomy v nadmořských výškách 500 až 3500 m, kde se živí trávou, listy a kteroukoliv dostupnou vegetací, která v oné oblasti roste a kterou z vyšších míst často získává způsobem, že se postaví na zadní končetiny a předními se opře o kmen stromu.

Je aktivní převážně brzy ráno a v pozdním odpoledni, přes den odpočívá ve svých úkrytech. Samice tvoří většinou malá, zhruba devíti členná stáda, samci žijí většinou samostatně. V období rozmnožování spolu svádějí samci bouřlivé zápasy, při kterých se snaží připoutat pozornost co největšího počtu samic.

Při těchto soubojích do sebe dva rivalové zapletou své rohy a začnou se kroutit a přetlačovat až do doby, kdy jeden ze zápasníků nepadne k zemi. V tomto období vydávají zvuky blízce podobné zvukům vydávaných kozou domácí.

 

Zdroj: ZOO Děčín

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !