Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Chomutově se narodila dvojčata rysa karpatského

11. 06. 2011 | ZOO Chomutov
Počátkem června se narodila v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově hned dvě mláďata rysa karpatského. Matka se chová plaše a veškerý čas tráví s koťaty ve vnitřní ubikaci. Samice vylézá pouze v podvečer pro potravu. Zoologové zatím neznají pohlaví mláďat.

Podkrušnohorský zoopark chová tento poddruh rysů opětovně od roku 2007, kdy byla do zooparku dovezena mladá samice rysa odchycená v Kašperských horách jako opuštěné a nesamostatné mládě. Po zkoušce DNA byl u samice potvrzen podkarpatský poddruh rysa. Ve spolupráci s koordinátorem chovu rysů byl v roce 2010 vytvořen chovný pár s vhodným mladým samcem ze ZOO Olomouc.

Rys obýval koncem 19. století téměř celou Evropu, centrální a severní Asii a oblasti Středního východu. Byl téměř vyhuben, protože působil velké škody na srnčí zvěři. V Chomutově se narodila dvojčata rysa karpatskéhoDnes se díky reintrodukčním programům vrací na původní místa svého výskytu. V ČR byl vysazen do oblasti Šumavy, Beskyd a Jeseníků.

Rys je největší evropskou kočkovitou šelmou. Váží cca 20 kilokramů a dožívá se 18 - 20 let. Hlavním znakem rysa jsou trojúhelníkovité uši s černým chomáčem chlupů na konci. Rys velice dobře vidí i za šera, výborně šplhá a plave a má i dobrý sluch. Ne nadarmo se ujalo úsloví, že komu nic neunikne, má oči jako rys. Za denního světla je rys schopen rozeznat hlodavce na 75 m, zajíce na 300 m a srnce na 500 m. Samice bývají březí 10 týdnů, mláďata se rodí slepá. Pohlavní dospělosti dosahují mezi druhým a třetím rokem. Jedná se o teritoriální a samotářskou šelmu. Rys karpatský je zapojen do programu ESB pro chov ohrožených druhů.


Zdroj: Podkrušnohorský zoopark Chomutov

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice