Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 23.08. 2017
Dnes má svátek Sandra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Ženetky ze zooparku v Chomutově poletí do Francie

3. 08. 2011 | ZOO Chomutov
Podkrušnohorský zoopark připravuje transport ženetek obecných do Zoologické zahrady Pescheray ve Francii. Dva samci, narození v zooparku v roce 2007, budou 5. srpna převezeni v přepravních boxech na ruzyňské letiště, odkud budou letecky transportováni do Francie.

Ženetky obecné nazývané též ženetky tečkované se díky dlouhému ocasu a barvě kožichu podobají kočce domácí. Bezpečně je ale poznáte podle špičatého čenichu, protáhlého těla a krátkých nohou. Dalším rysem ženetek jsou vztyčitelné ušní boltce a částečně zatažitelné drápy. Aktivní je tato cibetkovitá šelma především v noci, kdy se vydává lovit hlodavce a ptáky.

Mláďata ženetek se dají snadno ochočit, v některých oblastech se chovají místo koček jako hubitelé nepříjemných hlodavců. Přesto je nelze k domácímu chovu doporučit, neboť zápach z pachových žláz není příjemný. Jako domácí zvíře je chovaŽenetky ze zooparku v Chomutově poletí do Francieli pod názvem Iltis starověcí Egypťané i Římané a ve středověku Maurové. Ženetky samy přišly na to, že v okolí lidských obydlí najdou nejvíce obživy. Na rozdíl od kočky dovedou myš i vyhrabat z nory. Občas zvládnou také nějakého toho hada či štíra, což se jejich majitelům rovněž hodilo.

Vyskytují se ve volné přírodě jihozápadní Evropy, v Africe a na Blízkém východě. V některých oblastech vnikají do farem, napadají drůbež a jsou považovány za škůdce. Doupata si vytvářejí pod kořeny nebo v hustém křoví. Po sedmdesátidenní březosti rodí obvykle 2 až 3 mláďata, samec se na jejich výchově nepodílí.


Zdroj: Podkrušnohorský zoopark Chomutov

Alena B.
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..na tyhle drobečky jsme se chodili rádi dívat.. je fakt, že zápach je hrozný, ale zamilovali jsme si je i tak Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles