Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků

27. 03. 2011 | ZOO Praha
Jubilejní sezonu zoologické zahrady zahájili primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda spolu s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. Veřejnosti byly zpřístupněny Gočárovy domy, proběhl křest knížky Úsměvy z historie pražské zoo a oslava narozenin klisny koně Převalského Hary. Zoo Praha počínaje dneškem prodloužila otevírací dobu do 18 hodin.

Vstup do jubilejní 80. sezony pražské zoologické zahrady proběhl v historickém duchu a dobových rekvizitách. Ředitel zoo Miroslav Bobek zavzpomínal na významné mezníky v osmdesátileté historii, ale i na první zvířata, která položila základ dnes tak úspěšných a rozsáhlých chovů. Připomenul, že z osmi hektarového areálu z roku 1931 je dnes téměř šedesáti hektarová zoo na zoo-praha-zahajeni-80-sezony-gocarovy-domysvětové úrovni. Zároveň poděkoval za podporu nejen zřizovateli pražské zoologické zahrady Magistrátu hl. m. Prahy, který umožňuje její neustálý rozvoj, ale i návštěvníkům za jejich přízeň.

„V nejbližších dnech vstoupí do zahrady 52.000.000. návštěvník v její historii. Těší mne, že i přes sychravé počasí dorazilo téměř 10.000 návštěvníků. Děkujeme všem za tuto podporu,“ dodal Bobek.

Program slavnostního zahájení byl spojen s křtem dvou vzácných přírůstků, které chová pražská zoologická zahrada jako jediná zoo v Evropě. Šlo o pár leguánů modravých, které primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda pojmenoval Faust a Markétka.

„Pro vztah chovatele a jakéhokoliv zvířete je velmi důležité jméno, které vztah posunuje do jiné, přátelštější, intimnější roviny. Jménem jim dáváme punc osobnosti, a proto je i jméno jak zvukově, tak významově důležité,“ vysvětlil Svoboda. „Ve spolupráci s pražskou zoo jsme hledali tři věci - vztah k Praze, "omen nomen," a jméno, které by se dalo dobře vyslovovat, aniž by znělo "potupně". Předlohou a inspirací se nakonec stal Bulgakův román Mistr a Markétka. Mistr zní příliš zpupně, zato Faust patří k známým pražským pověstem. Křtím tedy naše dva nové přírůstky na Fausta a Markétka.“

Hostem zahájení se stal i fyzik a letošní osmdesátník František Janouch. Kromě toho, že popřál zoologické zahradě mnoho úspěchů do dalších desetiletí, pokřtil jménem Nukleus další zajímavé zvíře z chovů Zoo Praha, které je schopno přežít i atomový výbuch – štíra žlutopásého. „Byl bych rád, aby jaderné elektrárny nebyly s bezpečností na štíru,“ dodal.

Program slavnostního zahájení 80. sezony pražské zoo pokračoval otevřením Gočárových domů, kterého se zúčastnil např. architekt Zdeněk Lukeš. Poprvé zde byla zpřístupněna galerie a exkluzivní prodejna upomínkových předmětů Zoo Praha. Za účasti ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka proběhl křest knihy Ondřeje Suchého Úsměvy z historie pražské zoo.

Posledním zastávkou v programově nabitém dni byla oslava 6. narozenin klisny Hary u výběhu koní Převalského. Erbovnímu zvířeti přišli popřát herec a moderátor Pavel Zedníček a zpěvačka Zora Jandová.


Počínaje dnešním dnem prodlužuje Zoo Praha svou otevírací dobu od 9 do 18 hodin.

FOTOGALERIE:
FOTO1_Slavnost zahájil ředitel Miroslav Bobek. Zoo Praha navštívilo v tento den téměř 10.000 lidí (foto: Tomáš Adamec)
FOTO2_Proběhl křest leguánů modravých a štíra žlutopásého za přítomnosti Františka Janoucha, Miroslava Bobka a primátora Bohuslava Svobody (foto: Tomáš Adamec)
FOTO3_ Hudební doprovod slavnostnímu zahájení připravil Jiří Stivín (foto: Tomáš Adamec)
FOTO4_Bohuslav Svoboda u terária s leguány modravými (foto: Tomáš Adamec)
FOTO5_V areálu Zoo Praha se mohli návštěvníci setkat s retro „chodící reklamou“ (foto: Tomáš Adamec)
FOTO6_Proběhlo otevření Gočárových domů (foto: Tomáš Adamec)
FOTO7_Slavnostní přestřižení pásky u vchodu do galerie Gočárových domů (foto: Tomáš Adamec)
FOTO 8_Galerie s výstavou o historii Gočárových domů (foto: Tomáš Adamec)
FOTO 9_Pavel Zedníček a Zora Jandová popřáli klisně koně Převalského Haře (foto: Tomáš Adamec)

Zdroj: ZOO Praha

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků:

Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !