Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zimní stádečko

14. 12. 2011 | Vaše příběhy
Večer jsme usínali do podzimní, však mrazivé noci a ráno jsme se vzbudili do zimního rána, zimního zasněženého rána. Sněžilo celou noc a my jsme se tak ráno mohli těšit z měkoučké sněhové peřiny. Slunce již prosvítalo mezi rozestupujícími se mraky a vzduch byl napjatý mrazem, od pusy se pravidelně s každým výdechem vířil opar teplého vzduchu. Tváře a nos byly zčervenalé. Dnešní cesta do kopců byla jiná, jiná než předchozí.

V dálce jsem již zahlédla naše stádečko. Zimní sluníčko se jim opíralo do kožíšků a třpytivý sníh na nich hrál světelnou show. Všichni tři zvedli hlavy v očekávání, co jim nesu. Nastražili uši a nozdry se jim rozšířily. Vdechovali mrazivý vzduch a zlehka odfrkovali. Pára stoupající od jejich chřípí byla prosvětlena ranním sluníčkem a rozplývala se do prázdna. Hlavy zdvižené vysoko k nebi vypadaly i z takové dálky majestátně. Lehounký větřík jim čechral hřívy a slunce jim dodávalo třpytivou barvu.

Jako každé ráno jsem přišla nasytit jejich žaludky. I přesto, že seno mají neustále k dispozici, vždy se těší na přilepšenou v podobě kvalitního jádra a mrkví. Hrkla jsem kbelíky a za nimi jakoby střelilo.

Jejich nohy se daly do pohybu. Nejprve udělali rozvážný krok, ale ten byl okamžitě následován energickým klusem. Nohy zvedali nebývale vysoko, vypadali vznešeně, nesli se jako pávi, kteří se parádí před samičkami. Země duněla pod dusotem kopyt. Nozdry roztahovali do široka a doplňovali tak mrazivý vzduch do plic, těžce oddychovali. Hlavy nesli tak vysoko, aby všichni viděli, jací jsou to krasavci. Slunce prosvítalo vlající koňskou hřívou a vysoko neseným ocasem a sníh odletující od koňských kopyt se třpytil jako diamanty. Krev pumpovala v jejich žilách a tepala očekáváním.

Všichni tři doběhli ke svým kbelíkům a mlsně se do nich vrhli. Po dojedení si každý přišel pro pohlazení a pamlsek a spokojeně se přesunuli k hromadě sena.

aaangelika - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkúplně jsem si to prožila, miluji koně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles