Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kosí rodinka

17. 02. 2011 | Vaše příběhy

Chtěla bych Vám povědět příběh, který se u rodičů odehrává již několik let a několikrát do roka. Hlavními hrdiny jsou kos s kosicí a jejich mláďátka. Dalšími účinkujícími je sloup u domu, kde mají hnízdo a parthenocisus neboli psí víno, které celou ptačí rodinku chrání.

 

Byl květen, máj, lásky čas a já bydlela se synem u rodičů, protože jsme rekonstruovali bydlení u manželových rodičů. Chodívali jsme na procházky, hráli jsme si na zahradě, jezdili na výlety, prostě jsme si užívali krásného jara.

 

A jednou, když jsme se chystali na procházku, já vyšla ven, čekala jsem na ostatní a vidím, že kos letí, v zobáčku žížalu, a míří rovnou ke sloupu. Šla jsem blíž, abych prozkoumala, proč tam letí a zjistila jsem, že je tam hnízdo. Hnízdo bylo asi ve výšce dvou metrů, tak jsem na sebe naskládala pneumatiky, které byly poblíž, abych se mohla kouknout ještě blíž a moje překvapení bylo obrovské. Uviděla jsem tam tak pět až šest ptačích mláďat, zobáčky otevřené dokořán, čekajíc na nějaké sousto, které by jim naplnilo jejich hladová bříška. Byla to nádherná podívaná, nikdy se mně taková nenaskytla, takže jsem si ten krásný pohled doslova užívala.

 

Vzápětí jsem si uvědomila, že taková příležitost se nemusí opakovat a utíkala jsem pro foťák a pár foteček nafotila, abych onen okamžik zdokumentovala. Taťka se mně ptal, kam tak letím, vše jsem mu pověděla, a on mně na to řekl, že to hnízdo tu mají už několik let a dvakrát až třikrát do roka mají mláďátka. Nikdy jsem to netušila, přitom k rodičům jezdím pravidelně.


O to víc mně to potěšilo, že se mně poštěstilo je zahlédnout a vidět je tak zblízka.

 

Pozorovala jsem je ještě dalších pár dní a dívala jsem se, jak kos nebo kosice přilétají a pokaždé svým mláďátkům nesou jinou dobrůtku, nedalo mně to a znovu jsem nakoukla do hnízda, mláďátka pěkně vyrostla, koukala na mě a já na ně. Byl to krásný pohled, jak se říká, z očí do očí.


Mláďátka pěkně přibývala na váze a já věděla, že každým dnem vyletí z hnízda a pak budou mít svoje rodiny a příběh se bude každým rokem opakovat.

 

Už se moc těším na jaro, kdy pojedu na návštěvu k rodičům a budu netrpělivě čekat, zdali neuvidím, jak kos nebo kosice míří ke sloupu, v zobáčku nějakou dobrůtku, aby nakrmili svoje ptačí mláďátka.

           

 

Iris - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kosí rodinka:

Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
Kosí rodinka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc děkujiSmajlíkSmajlík

Macizaj, taky si někdy říkám, co si ti ptáci štěbetají
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný příběh i fotografieSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké!
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také ráda pozoruji všechna zvířátka. Mně kosáci na zahradě zobají rybíz, jostu - to jim dopřávám, ale na borůvky si nedám sáhnout, tak natahujeme síť, aby tam nemohli. Často sedí na plotě a asi mi nadávají, protože když na ně koukám, křičí a neuletí. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to byl zážitekSmajlíkto bylo úplně poprvé, přitom tam hnízdí už několik let, kdyby jsme tam loni nebydleli, tak bych asi to štěstí nemělaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles