Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ZOO Ústí nad Labem přivítali již druhé mládě lemura katy

10. 06. 2011 | ZOO Ústí nad L.
V ústecké ZOO se v sobotu 4. června 2011 narodilo mládě lemura katy, v letošním roce již druhé v pořadí. Matkou se stala samice jménem Anča, která měla v loňském roce zdravotní problémy (císařský řez, zánět v děloze), takže o to větší radost z úspěšného porodu a odchovu v pavilonu exotária panuje.

Vzhledem k tomu, že k porodu malého lemura došlo kolem poledne za plného provozu, byli svědky jeho příchodu na svět i někteří návštěvníci ZOO. Samice Anča zvládla celou situaci s přehledem a o svého potomka se perfektně stará. Ve skupině je druhou samicí Běta, která v minulých letech odchovala dva potomky, a letos v březnu se jí také narodilo mládě, takže bude zajímavé sledovat oba výrostky při vzájemném dovádění a hrách. A co je další dobrou zprávou – třetí samice Cecila je také březí, takže se ústecká ZOO brzy dočká dalšího přírůstku v rodině lemura katy.

Všechny tři samice pocházejí ze ZOO Jihlava, do Ústí nad Labem přicestovaly v prosinci 2008. Ve skupině lemurů je jediný dospělý samec jménem Kadel, V ZOO Ústí nad Labem přivítali již druhé mládě lemura katykterý má „na svědomí“ letošní chovatelský úspěch, dále jedno předloňské a jedno loňské mládě. Lemuři kata jsou mezi návštěvníky velice oblíbení, protože jsou většinou aktivní během dne a u jejich expozice lze strávit dlouhou dobu. Mají velmi výrazný a dlouhý černobíle pruhovaný ocas, který jim slouží jako optický signál při vzájemném dorozumívání. Ve volné přírodě bychom lemury kata našli na Madagaskaru, kde žijí v početných tlupách. Jsou stejně jako ostatní lemuři ohroženým druhem. Oblíbili si kuriózní polohu při slunění, kdy sedávají vzpřímeně na zadních nohách s doširoka rozpaženými předními končetinami, takže vypadají, jako když uctívají boha Slunce.

Pro děti se stali známými především díky kreslenému filmu Madagaskar. Malí návštěvníci si je pojmenovali podle krále Jelimana, který byl ve filmu samozvaným pánem lemurů.


Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !