Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Výherní anketa
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.09. 2017
Dnes má svátek Zlata
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

V zoo se po 10 letech narodili levharti sněžní

11. 05. 2011 | ZOO Liberec
ZOO Liberec odchovala poslední dubnový den po 10 letech dvě mláďata vzácného irbise – levharta sněžného (Uncia uncia). Vzhledem k tomu, že mláďata se narodila prvorodičce – 3leté samici Asuce (+ o rok starší samec Marat), rozhodla se zoologická zahrada s oznámením odchovu prvních pár dní vyčkat.

Obavy se ale zatím ukázaly jako zbytečné – Asuka se od začátku o svá mláďata příkladně stará, dává jim pít mateřské mléko a po několik prvních dní sama raději vůbec neopouštěla porodní ubikaci. Trpělivé a něžné chování samice je patrné i z tříminutového černobílého videa (kamera zabírá celou porodnici), které zoo umístila dnes na své stránky na sociální síti Facebook.

Pohlaví obou koťat chovatelé zjistí nejdříve v první polovině června, do té doby necháme levharty v naprostém klidu. Křtiny malých levhartů (pravděpodobně) uskutečníme 25. června, kdy dlouhodobě plánujeme zábavnou akci Není kočka jako kočka.  Poslední úspěšný odchov irbisů ZOO Liberec zaznamenala v roce 2001, kdy se narodila trojčata Athos, Amir a Agila. ZOO Liberec byla v roce 1990 první zoo v Československu, která irbise v zajetí odchovala, s chovem jsme začali už v roce 1987.

Narození irbisů je mimořádným úspěchem pro každou zoo, zvířata jsou zařazena do Evropského záchovného programu (EEP), ZOO Liberec se navíc na jejich záchraně podílí i prostřednictvím organizace Snow Leopard Trust.

Pár slov o irbisech...

Irbis obývá vysokohorské oblasti střední Asie (Himaláje, Karákoram, Indie, Afghánistán, Bhútán, Čína, Kazachstán, Kyrgyzstán, Mongolsko, Nepál, Pákistán, Tádžikistán, Uzbekistán i Rusko). Vyskytuje se až do nadmořské výšky 6000 m, kde díky husté a dlouhé srsti (až 6 cm) dokáže udržovat dostatečnou tělesnou teplotu. Je samotářský a plachý. Srst je bílá až šedá, s černými skvrnami. Ocas téměř dosahuje délky těla a slouží irbisovi jako šála. Dobrý pohyb ve sněhu mu umožňují široké, silně osrstěné tlapy. Irbis dorůstá délky až dvou metrů, z toho ocas měří 70 - 90 cm, samec může vážit až 50 kg, samice 30 - 40 kg. Aktivním se irbis stává s příchodem noci, kdy se vydává na lov. Jeho kořistí se stávají nahuři, kozorožci, takini, divoké ovce, kozy šrouborohé, divoká prasata nebo jeleni. Při nedostatku potravy nepohrdne hraboši, zajíci, opicemi, svišti nebo ptáky. Domácí zvířata napadá jen zcela výjimečně. Irbis se může rozmnožovat v průběhu celého roku, nejčastěji však během února a března. Samice je v březí cca 90 - 100 dní, poté přichází na svět 2 - 3 mláďata. Ve volné přírodě se irbis dožívá 15 - 18 let.


Zdroj: Zoo Liberec

Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !