Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ZOO Děčín vypiplali mládě srnky přinesené z lesa

8. 07. 2011 | ZOO Děčín
V děčínské zoologické zahradě se nyní starají o zhruba měsíční srnče. Malá Písklí, jak jí ošetřovatelé říkají, je mládětem doneseným lidmi z lesa. Našli ji nedaleko chatové kolonie, a protože se nikde v blízkosti nepohybovala její matka, domnívali se, že je opuštěná.

Zda šlo tentokrát opravdu o záchranu mláděte nebo jen o zbytečný krok, jak tomu v podobných případech bývá, je těžko posoudit. Písklí je prozatím v péči ošetřovatelů děčínské ZOO. Ve venkovním výběhu, kam se brzy přestěhuje, na ni už čekají další dvě uměle odchované srny. „Postupně ji začneme na kontakt s nimi připravovat. Z nejhoršího jsme ji už vypiplali. Když k nám přišla, vyžadovala krmení každou hodinu a půl. Chodila se mnou z práce domů a zase zpět. Vyžadovala neustálou péči, masírování bříška po každém krmení. Dnes už se interval mezi jednotlivými krmeními prodloužil na tři hodiny. Dokonce už začala okusovat listy a trávu, brzy už tedy nebude láhev s kozím mlékem potřeba. Jméno dostala srnka podle hlasitého pískání, kterým se hlásila o svůj příděl potravy,“ říká ošetřovatelka Radka Krejčová.
   
V děčínské ZOO vypiplali mládě srnky přinesené z lesaNe každý takový nalezenec přežije. Jedno je však jisté, do volné přírody už se nevrátí. Pokud srnka vyrůstá odmalička mezi lidmi, chybějí jí rady od „srnčího rodiče“, v lese by nedokázala komunikovat se stádem, v přírodě je snadno zranitelná. Než člověk na mládě sáhne, měl by si být na sto procent jistý, že je doopravdy opuštěné. „Lidé to poznají tak, že mládě zmateně pobíhá, píská a volá o pomoc. Jakmile ale leží v trávě a tiše čeká, znamená to, že osamělé není a máma si pro něj přijde. Mládě po narození nevydává žádný pach, aby nepřilákalo predátory,“ vysvětluje zoolog děčínské ZOO Roman Řehák. „Lidé si neuvědomují, že mláďata běžně leží v borůvčí nebo pod kapradinami a jejich matka je v pozadí a hlídá si je. Vzdálí se třeba na tři hodinky, ale pak k mláděti zase přijde, aby je nakrmila. Je tomu tak v 99 procentech, proto radím na taková mláďata vůbec nesahat, ponechat matce prostor a klid pro návrat k mláděti,“ uzavřel Řehák.


Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku V ZOO Děčín vypiplali mládě srnky přinesené z lesa:

V ZOO Děčín vypiplali mládě srnky přinesené z lesa
V ZOO Děčín vypiplali mládě srnky přinesené z lesa
V ZOO Děčín vypiplali mládě srnky přinesené z lesa
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Lidé nevědomky ubližují. U lesa by mohly být cedule s poučením, aby děti nebraly zdánlivě opuštěná mláďata.
Obrázek uživatelky
profil
Tenhle článek by se měl číst všude, kde se pracuje s mládeží.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice