Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Praze se radují z narození zdravého a čilého hrošíka

10. 06. 2011 | ZOO Praha
Ve středu 8. 6. se Marušce a Slávkovi narodil další potomek. ZOO Praha chová hrochy obojživelné (Hippopotamus amphibius) od roku 1933. Prvního malého hrošíka se podařilo úspěšně odchovat až v roce 1977 a i dnes je každé narození hrošího mláděte považováno za významný chovatelský úspěch.

„Naše mládě se narodilo ve středu asi v 10,15 hodin. Samici Marušku jsme již nějakou dobu raději drželi oddělenou od samce ve vnitřních prostorách Pavilonu velkých savců. Mládě je vitální, brzy po narození se napilo mléka. Pokud nenastane nic neočekávaného, koncem příštího týdne bychom mládě rádi představili návštěvníkům,“ uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Hroší samice Maruška se narodila v ZOO Ostrava 29. 12. 1999, do Prahy přišla po povodni v roce 2002, kdy nahradila při povodních uhynulou samici Lentilku. Úspěšně odchovaný samec Tomík se narodil v roce 2006 a pražskou ZOO opustil v roce 2010.
V Praze se radují z narození zdravého a čilého hrošíka„Samec Slávek patří k nejznámějším zvířatům pražské ZOO a stal se i jednou z tváří kampaně Seznamte se,“ doplňuje ředitel ZOO Miroslav Bobek. Slávek je pražský rodák, narodil se zde 30. 10. 1984 a je potomkem slavné hrošice Zuzany, která přišla do Prahy ze ZOO Berlín v roce 1944. Slávek se stal otcem zatím čtyř odchovaných mláďat – samiček Bohunky a Barborky a samečků Onyxe a Tomíka.
 
Samice hrochů v přírodě pohlavně dospívají v sedmi až devíti letech, samci mezi devátým a jedenáctým rokem života, v ZOO to bývá i dříve. Březost trvá 227 - 240 dní, rodí se většinou jedno, zřídka i dvě mláďata. Porody probíhají pod vodou, což je u suchozemských savců výjimečné. Novorozené mládě se musí přibližně do půl minuty nadechnout. Váží 25 - 45 kg a bývá dlouhé kolem 120 cm. Od narození umí plavat a ve vodě se také převážně zdržuje, takže i mateřské mléko saje většinou pod vodou, protože dokáže pod vodou uzavřít uši i nosní dírky. Někdy odpočívá na matčině hřbetě nad vodou.


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !