Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ostravské ZOO se začali líhnout plameňáci

9. 07. 2011 | ZOO Ostrava
V hejnu plameňáků kubánských v ostravské zoologické zahradě se začala líhnout mláďata. První se vyklubalo v neděli 3. července. Do dnešního dne jsou na světě tři malí plameňáci, ale očekáváme, že se vylíhnou ještě další. Návštěvníci mohou nové přírůstky velmi dobře pozorovat ve výběhu v bezprostřední blízkosti vstupu do ZOO.

První dny po vylíhnutí se mláďata zdržují na vyvýšeném hnízdě vybudovaném ze směsi bahna, písku a zbytků rostlin, záhy se však vydávají na obhlídku okolí a i do vody. Jsou pokryta šedobílým prachovým peřím a na rozdíl od dospělých mají rovný zobáček. Intenzivní oranžovo-růžové zbarvení získají až v průběhu druhého roku života. Zbarvení plameňáků je způsobeno oranžovo-červenými barvivy (karotenoidy) obsaženými v potravě plameňáků. Karotenoidy se totiž ukládají do peří.

První měsíce krmí rodiče své potomky speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí (podobně jako holubi). Poté začínají mladí plameňáci přijímat potravu dospělých (drobné korýše, řasy, plankton). V ostravské ZOO se začali líhnout plameňáciPlameňáky kubánské chová ostravská ZOO od roku 1979 a za tuto dobu se zde podařilo odchovat již na čtyři desítky těchto atraktivních ptáků.

Plameňáci kubánští (Phoenicopterus ruber) obývají mělká jezera a laguny souostroví Velkých Antil (Kuba, Bahamy, Hispaniola), poloostrova Yucatan a severu Jižní Ameriky. Prozatím nepatří k ohroženým druhům, ale jejich přirozené prostředí se zmenšuje v důsledku průmyslové těžby soli. Samice snáší 1 bělavé vejce, na kterém sedí střídavě se samcem 27-31 dní. Plameňák kubánský je největším z plameňáků, má sytě růžové peří, růžový zobák i nohy. Dožívá se 50 let.

Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásní ptáci a velmi fotogeničtí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles