Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V jihlavské zoo oslava Dne Země i nové jarní přírůstky

21. 04. 2011 | ZOO Jihlava
Den plný her a soutěží s názvem „Hop! A je tu lidoop!“ připravila jihlavská zoo ve spolupráci s oddílem mladých ochránců přírody Volavky z Třeboně na sobotní oslavu Dne Země (23. dubna).

Program bude probíhat od 9:00 do 14:00 v celém areálu zoologické zahrady, nebudou chybět ukázky výcviku dravců a sov pod vedením manželů Školoudových v 11:00 a v 15:00 hodin (ty se uskuteční také v neděli), nebo ukázka střihání ovcí (v 11:30 u výběhu ovcí romanovských). Ve 14:00 hodin se budou konat křtiny letošních mláďat ježků bělobřichých v africké vesnici Matongo.

Název „Hop! A je tu lidoop!“ není náhodný – jihlavská zoo se totiž v tento den oficiálně připojí k mezinárodní kampani na záchranu velkých primátů, kterou vyhlásila Evropská Asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) pro tento rok. Jedním z cílů kampaně je získat finanční prostředky na pomoc africkým gorilám – ve spolupráci s firmou REMA zahájila Zoo Jihlava již v loňském roce sběr starých a nefunkčních mobilních telefonů.

Za každý kus, který návštěvníci hodí do speciálních sběrných nádob umístěných u pokladen do zoo, daruje REMA 10 Kč na vybavení strážců afrických parků. Sběr mobilů pokračuje i v tomto roce – pokud tedy máte doma starý a nefunkční telefon – přineste ho do zoo – zbavíte se nepotřebného a ještě pomůžete dobré věci.

Kromě pestrého programu čekají na návštěvníky i letošní jarní mláďata – například dvojčata afrických šelem servalů, čtyři mláďata surikat, malý klokánek, který už občas vyskočí z maminčiny kapsy a podniká výpravy do okolí, z trojčat se raduje také rodinka nosálů červených a mezi nejvzácnější přírůstky patří  gibon zlatolící - první mládě v druhé generaci jihlavských gibonů se narodilo 2. dubna.

Matkou je dvanáctiletá jihlavská samička Sunny, otcem samec Servác, který přicestoval do Jihlavy v červenci loňského roku ze slovenské Zoo Bojnice.  Gibony zlatolící chová jihlavská zoo již od roku 1989, od té doby se podařilo zasloužilým rodičům Ivance a Vildovi odchovat úctyhodných deset mláďat. Jedním z nich je i samička Sunny, která se stala matkou letošního mláděte – jedná se tedy o první odchov tohoto druhu ve druhé generaci v Jihlavě.
Giboni patří mezi nejvyšší primáty s výbornými pohybovými schopnostmi. Jejich dlouhé ruce jim umožňují doslova létat z větve na větev a v eleganci a kráse pohybu mohou bez nadsázky soutěžit s gazelami nebo plachtícími ptáky.

Gibon zlatolící (Nomascus gabriellae) se řadí mezi kriticky ohrožené druhy, jeho domovinou je jihovýchodní Asie. Živí se hlavně listovými pupeny, výhonky a ovocem, jen vzácně živočichy. Mláďata se rodí se žlutou srstí, která později u samců tmavne až do černé, samice zůstávají světlé s černou „čepičkou“. Kromě Jihlavy chová u nás tento druh pouze Zoo Olomouc, na Slovensku Bojnice a Bratislava.

Foto:     Serval, Nosálek / Martina Davidoá
    Gibonka, Gibonka2 / Kateřina Kosová



Zdroj: ZOO Jihlava

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !