Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tlupa kotulů se rozrostla o čtyři mláďata

21. 09. 2010 | ZOO Zlín

Návštěvníci zlínské zoo mohou ve zlínské zoo obdivovat hned čtyři mláďata roztomilých jihoamerických opiček kotulů veverovitých. První tři se narodila na začátku července, to čtvrté přišlo na svět 8. září. Starší mláďata se již postupně osamostatňují, opouští bezpečí máminých zad a prozkoumávají celou expozici. Nejmladší mládě však stále tráví veškeré čas na hřbetu své maminky. Ta jej bude „vozit“ ještě minimálně celý měsíc.  

 

Domovinou kotulů veverovitých je severní část Jižní Ameriky – od Kolumbie až po severovýchodní Brazílii. Na jejich jídelníčku najdeme nejrůznější hmyz, rádi si pochutnají i na zralém ovoci, semenech, květech nebo listí. Ve zlínské zoo je krmíme čtyřikrát denně. Základ tvoří nejrůznější ovoce (banány, melouny, hrozny, meruňky, švestky, broskve, jablka) a zelenina (nejoblíbenější je červeně zabarvená).. Kromě ovoce a zeleniny kotulové dostávají také moučné červy, vařené kuřecí maso, vařená vajíčka, slunečnicový chléb, oříšky, semínka a speciální granulky, které slouží jako vitamínový doplněk.

 

Samice rodí po březosti trvající pět měsíců jediné mládě. To se ihned po porodu vyšplhá na matčina záda, kde se pevně drží její srsti. I v době, kdy je malý kotul již naprosto samostatný, je mámin hřbet vždy bezpečným útočištěm. Kotulové dospívají až ve třech letech. V zajetí se dožívají kolem 20 let.

 

Zlínská zoo chová tyto roztomilé opičky od roku 1999. V roce 2004 se kotulové přestěhovali do nových přírodních expozic v Amazonii, v jihoamerické části areálu zoo. V současné době u nás návštěvníci uvidí nejpočetnější skupinu kotulů veverovitých v českých zoo. V horní části Amazonie žije dvanáctičlenná tlupa se třemi letošními mláďaty. Druhá početnější skupina 30 dospělých s jedním letošním mládětem obsadila rozlehlou expozici v dolní části Amazonie pojmenovanou Ostrov kotulů.

 

Kotulové jsou neuvěřitelně pohyblivé a obratné opičky. Svými akrobatickými výkony v korunách stromů překvapí návštěvníky každé zoo. Ve zlínské zoo se jim opravdu daří. Od roku 1999 se nám podařilo úspěšně odchovat 40 kotulů. Všichni zůstali ve zlínské zoo.

 

Zdroj: ZOO Zlín

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tlupa kotulů se rozrostla o čtyři mláďata:

Tlupa kotulů se rozrostla o čtyři mláďata
Tlupa kotulů se rozrostla o čtyři mláďata
Tlupa kotulů se rozrostla o čtyři mláďata
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles