Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stěhování aligátora Libora v ústecké ZOO

2. 06. 2012 | ZOO Ústí nad L.
Tradiční stěhování aligátora Libora v ústecké zoologické zahradě proběhlo letos poměrně pozdě, až 1. června. Příčinou bylo chladné počasí, kdy teploty (především noční) klesaly pod 10°C, takže přesun byl stále odkládán, neboť by Libor ve venkovním výběhu neměl dobrou tepelnou pohodu. I tak má ve výběhu k dispozici prostor pod výhřevnou lampou, kam se bude moci v případě potřeby přesunout.

Letos poprvé se Libor stěhoval ze své nově vybudované ubikace v zimovišti, kde byl podle slov chovatelek velice spokojený. Díky akci Padíky pro alíky, která proběhla v roce 2008 a která měla pomoci k výstavbě zbrusu nové aligátoří expozice, byly nakonec vybrané finance použity k vylepšení Liborova letního i zimního bydlení. V zimovišti došlo ke zvětšení prostoru souše i vodní plochy, k zateplení celé expozice, takže teplotní podmínky byly optimální – okolo 27 - 30°C, v bazénu měl k dispozici teplou vodu a na souši část plochy s vyhřívanou podlahou. Liborovi v nových podmínkách i daleko více chutnalo – jedenkrát za 14 dní zkonzumoval 4 - 5 kg potravy, tzn. hovězího či kuřecího masa, dále slepice či králíky.
Aligátor LiborStěhování je sice pro chovatele již rutinní záležitostí, ale letos bylo potřeba skutečně silných paží, neboť díky většímu sklonu bazénu dalo vytažení Libora více námahy. Pomocí smyčky, kterou má přetaženou přes hlavu a dlouhého lana byl nakonec vtažen do bedny a převezen k letní expozici. Ani z bedny ven se mu pak nechtělo, ale chovatelé jej nakonec vystrčili.

Aligátor Libor toto stěhování absolvuje od roku 1974, kdy do zoo přišel ve stáří zhruba tří let. Nyní je jeho hmotnost cca 200 kg a měří přes 3 metry. Ani jeho úctyhodná velikost jej však někdy neochrání před neukázněnými návštěvníky, kteří na něj v minulosti občas házeli různé předměty, patrně, aby jej přiměli k pohybu. Celý prostor je proto sledován pomocí kamerového systému a monitorován.

Zdroj, foto: ZOO Ústí n/L

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Stěhování aligátora Libora v ústecké ZOO:

Stěhování aligátora Libora v ústecké ZOO
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !