Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stěhování aligátora

1. 10. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Náhlý pokles teplot na konci září způsobil, že letošní stěhování aligátora Libora proběhlo o několik dní dříve než v jiných letech. Aligátoři stejně jako ostatní plazi patří mezi studenokrevné živočichy, takže teplota jejich těla je závislá na teplotě okolního prostředí.

Libor má sice ve své venkovní expozici instalovanou vyhřívací lampu, ale noční teploty, které se pohybují okolo 5°C, jsou na teplotní pohodu zvířete příliš nízké. Libor tedy ve čtvrtek 30. září 2010 podstoupil tradiční stěhování do teplého zimoviště, kde stráví celou zimu.

Scénář stěhování je po dlouhá léta stejný, vždyť probíhá již od roku 1974, kdy Libor do zoo přišel (je nejstarším zvířetem ústecké zoologické zahrady). Parta sehraných chovatelů přiveze k výběhu dlouhou dřevěnou bednu, jeden z nich pomocí silné bambusové tyče přetáhne Liborovi přes hlavu smyčku z pevného lana. To je nejsložitější úkon, pak již stačí smyčku zatáhnout a pomocí provazu aligátora vtáhnout do bedny. Libor podle odhadů váží okolo 200 kg, takže je potřeba zhruba šesti a osmi silných chovatelů, kteří těžkou bednu vyzdvihnou a naloží na traktor.

Letošní stěhování proběhlo bez problémů, Libor sice na začátku syčel a naháněl hrůzu, ale při vtahování do bedny nekladl žádný odpor, možná se do tepla docela těšil. V zimovišti, které je pro návštěvníky bohužel nepřístupné, stráví několik měsíců, zhruba do začátku května.

V roce 2008 proběhla soutěž Padíky pro alíky, která měla aligátorům zajistit výstavbu zatepleného pavilonu, takže by odpadlo každoroční stěhování a do expozice by návštěvníci měli přístup i v zimě. Bohužel, na stavbu se nepodařilo sehnat dostatek finančních prostředků, navíc samice Eliška v roce 2009 uhynula, takže tento problém zůstává do budoucna zatím stále otevřený.


Zdroj:Zoo Ústí nad Labem

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !