Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Souboj o letošní první mládě v ZOO Liberec vyhrála žirafa

9. 01. 2012 | ZOO Liberec
Zoologická zahrada Liberec má první mládě letošního roku – samičku žirafy Rothschildovy (Giraffa camelopardalis rothschildi). Žirafka se narodila v sobotu, její matkou je Twiga (narozená roku 2006) a otcem stejně starý samec Mike.

Matka Twiga je prvorodičkou, o svého potomka se ale vzorně stará od první chvíle. Pro Mika je to už třetí mládě, prvním byla loni v únoru Bwindi. Ta je shodou okolností dcerou samice Nancy, Twiginy matky. Letos by se přitom v ZOO Liberec mohly narodit ještě další dvě žirafy. Tento druh žiraf je zařazen do Evropského záchovného programu (EEP), a požívá tedy coby ohrožený druh nejvyšší míru ochrany. Letošní mládě žirafy je již k vidění v pavilónu afrických kopytníků.

Souboj o letošní první mládě v ZOO Liberec vyhrála žirafaPár slov k žirafám…


Žirafy se dnes ve volné přírodě vyskytují zhruba v 16 až 18 státech Afriky, od Sahary až po řeku Orange, ale v nepříliš početných stádech. V některých státech západní Afriky - Senegal, Gambie nebo Mali byly žirafy v posledních třiceti letech již vyhubeny. Žirafy jsou býložraví přežvýkavci vyznačující se prodlouženými končetinami i krkem. Ze všech savců mají nejvyšší, ale ve srovnání s výškou zároveň nejkratší tělo.

Dospělí samci měří v průměru 5 metrů a váží až 1,5 tuny. Jejich chůze je pomalá a ladná. Vždy vykročí vpřed současně oběma nohama na jedné straně. Tento zvláštní způsob chůze je řadí mezi tzv. mimochodníky. Více než dvanáct hodin denně tráví přijímáním potravy. Nejraději se pasou při západu slunce nebo při svítání. Dlouhý krk jim neumožňuje spásat trávu bez obtíží, proto využívají vegetačního pásma savany ve výšce od 2 do 6m nad zemí. Nejraději mají akácie. Vzhledem k velikosti svého těla žerou poměrně málo. Za den samci spotřebují 66 kg a samice 58 kg čerstvé rostlinné hmoty.

Odpočinkem ve stínu tráví jen nejžhavější hodiny dne. Spí velmi krátce, vždy jen na pár minut několikrát za den. Při spánku si lehají a krk ohnou dozadu. V této pozici jsou zranitelné podobně jako při pití. Samice rodí vestoje jedno mladě, je vysoké asi 180 cm. Už za hodinu se staví na nohy a záhy je schopno následovat matku. Ta ho neohroženě brání kopáním, které je natolik účinné, že si na dospělou žirafu netroufne ani lev.


Zdroj: Zoo Liberec

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Souboj o letošní první mládě v ZOO Liberec vyhrála žirafa:

Souboj o letošní první mládě v ZOO Liberec vyhrála žirafa
Souboj o letošní první mládě v ZOO Liberec vyhrála žirafa
Souboj o letošní první mládě v ZOO Liberec vyhrála žirafa
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !