Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Samice ary hyacintového odešla do Lešné k mladšímu partnerovi

16. 09. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Starší, 34 letá samice ary hyacintového, bohužel zůstala v naší ZOO bez partnera. Našli jsme jí ženicha v ZOO Lešná, který je sice o mnoho let mladší, ale to by u těchto ptáků nemělo dělat problém. Odcestovala tedy za ním a oba arové v sobě okamžitě našli zalíbení. Byli společně vypuštěni do veliké průchozí voliéry.

Žijí zde ve společnosti jiných pěti druhů arů a dalších ptáků z jihoamerické oblasti. Není vyloučené, že by se samici, i přes její vyšší věk, mohlo podařit naklást vajíčka a odchovat mláďata. Samička přišla do ZOO ve Dvoře Králové 31. 5. 1978 ve věku jednoho roku. Zároveň s ní přišel i stejně starý sameček. Oba ptáci pocházeli z volné přírody a odchovali společně 7 mláďat. Za posledních pět let se však už nerozmnožovali a v únoru letošního roku samec, který měl dlouhodobé zdravotní problémy, uhynul. ZOO hledala pro samici ary nového partnera, ale vhodný samec podobného věku nebyl k sehnání. Samice ary hyacintového odešla do Lešné k mladšímu partneroviNakonec se ZOO Dvůr Králové rozhodla poslat samici do ZOO Lešná. Zde byl před nějakou dobou umístěn dvanáctiletý samec, který pochází ze zásilky ptáků zabavených pašerákům zvířat.
 
Za mladým samcem odcestovala naše ara 18. 8. Po krátké aklimatizaci byla spojena se svým mladým partnerem a oba ptáci se brzy spřátelili. Dne 2. 9. byli společně vypuštěni do veliké průchozí voliéry, kde žije pět jiných druhů arů a další zajímaví ptáci ze stejné oblasti. Naše samice využívá možnosti pořádně se proletět. Doufáme, že něžný vztah dvou arů hyacintových, kteří patří mezi nejvzácnější a nejohroženější druhy papoušků, bude završen nakladením vajec a úspěšným odchovem mláďat. Věkový rozdíl by neměl dělat problém. Je zaznamenaný případ, kdy se rozmnožila samice ary hyacintového stará 57 let.  

Ara hyacintový je celý kobaltově modrý, jen kolem očí a na bradě má žlutou barvu. Původně obýval rozsáhlé oblasti deštných pralesů Jižní Ameriky, dnes už však žije pouze v jižní Brazílii, východní Bolívii a v severovýchodní Paraguayi a patří k ohroženým druhům zvířat. Živí se plody a ořechy různých palem, ovocem a zeleninou. Jako první chovala aru hyacintového londýnská ZOO v roce 1867. U tohoto druhu platí zákaz volného obchodování, v přírodě jich zbylo už méně než 4000 kusů.

Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ty seš ale krasavice....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
by člověk málem vyhubil? To jsme ale zlí!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles