Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přijďte se podívat na lvíčata!

7. 08. 2010 | ZOO Olomouc

Lev berberský, je poddruhem lva, který je v přírodě již vyhuben a žije pouze v zajetí.

Od ostatních poddruhů lva se liší v několika znacích, nejnápadnějším z nich je mohutný vzrůst a bohatá tmavě zbarvená hříva samců, která probíhá mezi předními končetinami a zasahuje až na břicho.

Lvi berberští žili v přírodě v rozsáhlé nehostinné oblasti pohoří Atlas v severní Africe, pokrývající území Maroka, Tunisu a severního Alžírska.  Na začátku minulého století byli   vyhubeni a zachovala se jen malá několik desítek jedinců čítající populace, žijící ve lvinci marockých králů. Odtud se tito lvi dostali do instituce, která byla základem zoologické zahrady v Rabatu.  Za skutečně berberské je možné považovat jen ty lvy, v jejichž původ je prokazatelný a sahá až do marockého lvince. Chovu schopné páry, které nebudou navzájem příliš propleteni příbuzenskými vazbami, se sestavují jen velmi obtížně.

 

Zoologická zahrada Olomouc chová lvy berberské od roku 1979.  První pár se přicestoval ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem 27. 9. 1979. Byla to samice se dvěma mláďaty. Samec však brzy uhynul a obě lvice se vrátily do Dvora Králové.

 Zakladatelkou chovu se tak stala až lvice Zana, narozená v Dortmundu, k nám však přišla již ze Dvora Králové nad Labem. Jejím partnerem se stal v roce 1995 Vilém, zvaný též Vilík, narozený v roce 1993 v brněnské zoo.

 První mládě se podařilo odchovat až v roce 1997 a byl jím lev Matýsek. Vzhledem k jeho vrozeným vadám předních končetin, byl odchován uměle.

 

Poslední úspěšný odchov se v olomoucké zoo podařil 22. října roku 2005, tehdy přišla na svět trojčata, jedním z nich byl i Šimon, otec současných mláďat.

27. 6. 2010 se narodila páru Lilly a Šimon první mláďata.  Lvice je porodila přímo ve výběhu.  Pro oba rodiče jsou to jejich první mláďata. Otec Šimon se narodil v naší zoo v roce 2005, matka Lilly se narodila v belfastské zoo v roce 2007 a zajímavostí jistě je, že sama byla odchována uměle v rodině chovatelky.

 Mláďata jsou samec a samička a jsou zároveň 14. a 15. mládětem, která se v olomoucké zoo podařilo odchovat.

 V současné době, tedy k 5. 8. 2010 chová Zoo Olomouc sedm lvů berberských a to: chovný pár Lilly a Šimon se dvěma mláďaty a dvě Šimonovy sestry a lva Borise, původem z belfastské zoo.

 Podle dostupných informaci se zdá, že v letošním roce je olomoucká zoo zatím jediná, které se podařilo odchovat mláďata berberských lvů.


Zdroj: ZOO Olomouc

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Přijďte se podívat na lvíčata!:

Přijďte se podívat na lvíčata!
Přijďte se podívat na lvíčata!
Přijďte se podívat na lvíčata!
Přijďte se podívat na lvíčata!
Přijďte se podívat na lvíčata!
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jsou rozkosniSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Asi to bude stát za to jet se tam podívat.
Obrázek uživatelky
profil
jo tak o týhle možnosti jsem taky uvažovala, ale nevím, jestli to zvládnem
Obrázek uživatelky
profil
za 14 dní do ZOO Olomouc pojedeme, spojíme to s Florou OlomoucSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nádherní!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles