Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po Liberci se z dvojčat levharta sněžného raduje i Jihlava

30. 06. 2011 | ZOO Jihlava
Jihlavská ZOO se může pochlubit dalším chovatelským úspěchem a tím jsou dvojčata levharta sněžného (Uncia uncia), která se narodila 22. května 2011. Mláďata zatím společně se svou matkou obývají zázemí výběhu, ošetřovatelé ale předpokládají, že již v průběhu prázdnin budou k vidění pro návštěvníky.

Sedmiletý otec dvojčat se narodil v berlínské ZOO, o rok starší matka je jihlavskou rodačkou. ZOO Jihlava se může pyšnit již celkem patnácti mláďaty levhartů sněžných, a to jen potvrzuje, že v chovu a odchovu těchto ohrožených kočkovitých šelem patří ke světové špičce (v roce 1999 byla odchována trojčata, to se opakovalo i o rok později, v roce 2003 dvojčata, v roce 2007 dokonce 4 mláďata od dvou chovných párů a před dvěma lety jedno mládě. Většina z nich putovala do zahraničních zoologických zahrad, jeden z jihlavských potomků je také otcem letošních mláďat v liberecké ZOO).

Levhart sněžný je samotářský lovec obývající nejvyšší hory světa (vyskytuje se v hornatých částech Asie - od Afghánistánu po západní Čínu). Po Liberci se z dvojčat levharta sněžného raduje i JihlavaProtože jsou v těchto nehostinných končinách skupinky kopytníků rozptýleny na velkém prostoru, potřebuje levhart poměrně rozsáhlé teritorium. Jeho hustá, nádherně zbarvená srst ho chrání před spalujícími paprsky letního slunce stejně jako před mrazem a zimou.

Březost u levhartů trvá 14 týdnů, mláďata jsou tmavší než jejich rodiče. Zhruba ve dvou měsících začínají přijímat pevnou potravu, matka je však stále ještě kojí. Navzdory veškeré mezinárodní ochraně je dosud levhart sněžný pronásledován pro svou krásnou kožešinu. Člověk také snížil stavy živočišných druhů, které jsou jeho kořistí (horské kozy a ovce, jeleni a divoká prasata). Ve volné přírodě se tedy v dnešní době vyskytuje poměrně nízká populace. Mezinárodní konzervační unie (IUCN) odhaduje celkový počet na maximálně 6 500 kusů, jejich populace bohužel stále klesá.

O prázdninách oblíbené komentované krmení zvířat

V průběhu letních prázdnin připravila jihlavská ZOO pro návštěvníky opět zpestření programu ve formě komentovaného krmení zvířat, které bude probíhat denně od 1. července do 31. srpna podle následujícího časového rozvrhu:

10:30 - surikaty
11:00 - ukázky výcviku dravců a sov
11:30 - lamy
12:00 - babirusy
12:30 - medvědi
13:00 - nosálové
13:30 - lemuři kata
14:00 - tuleni

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Příští týden do Jihlavy zrovna jedeme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velmi podnětný článek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles