Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pavilon slonů je opět otevřen

10. 05. 2011 | ZOO Ostrava
Po několikadenním zkušebním provozu je pavilon slonů v ostravské zoologické zahradě opět otevřen pro veřejnost. Dnes poprvé byl také otevřen venkovní výběh samici Johti a její téměř měsíc staré samičce, která tak strávila první chvíle na sluníčku po boku své mámy a ve společnosti Vishesh a Suseely.

Spojení celé skupiny proběhlo bez komplikací, přesto bylo na malé samičce i její mámě znát vzrušení.  A první krůčky do neznáma byly opravdu nesmělé, samička se raději schovávala pod břichem Johti, která do výběhu vstupovala s jistou obezřetností. Od svých ošetřovatelů se nechávala několik minut přemlouvat a lákat na ovoce, pro které se vždy natahovala tak, aby zadníma nohama zůstala v pavilonu. Nechávala si tak doslova otevřená zadní vrátka. Po chvíli se však osmělila a společně s malou samičkou vyšla do venkovního výběhu, kde pobyly asi 20 minut a poté se opět vrátily do pavilonu. Zde se malá samička zatím cítí jistěji a v bezpečí. Doba pobytu Johti se samičkou ve venkovním výběhu se bude postupně prodlužovat v závislosti na venkovní teplotě a na aktuálním stavu ve sloní skupině. zoo-ostrava-slonice-mladePokud je návštěvníci neuvidí ve výběhu, mohou je pozorovat uvnitř pavilonu.

Samice Vishesh ještě během víkendu hledala a volala své uhynulé mládě, nicméně nebylo nutné jí podávat utišující prostředky. Bez problémů přijímá potravu a spolupracuje s ošetřovateli. Od pátku je ve společnosti nejstarší samice Suseely, se kterou trávila většinu času i před porodem. Vzhledem k tomu, že obě samice jsou na sebe zvyklé, přispělo opětovné spojení ke zklidnění rozrušené Vishesh. Ta je s malou samičkou i svou matkou Johti v přímém kontaktu ve venkovním výběhu, v pavilonu má možnost se kdykoliv vizuálně i hmatově kontaktovat jak s Johti, tak i s jejím mládětem, čehož také bohatě využívá. To je velmi důležité pro proces učení se a pro její budoucí potomky. Vzhledem k tomu, že Vishesh má pouhých 14 let, může během života porodit a úspěšně odchovat ještě mnoho dalších mláďat. Jsme přesvědčeni o tom, že zkušenosti, které získala se svým prvorozeným mládětem, zúročí v dalších letech při příštích porodech.

Zdroj: ZOO Ostrava

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles