Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obvyklý dopolední tělocvik malé Rashmi

8. 07. 2011 | ZOO Ostrava
Z malé sloní samičky Rashmi narozené 12. dubna v ostravské zoologické zahradě se stává stále odvážnější slůně vydávající se na průzkum celého výběhu, během něhož se snaží nebojácně překonávat i nejrůznější překážky.

Například při nedávném pobytu ve venkovním výběhu se Rashmi rozhodla, že je na čase ukončit období, ve kterém poznávala pouze cestičky a travnaté plochy výběhu po boku své mámy Johti, a pustila se do vlastních průzkumů. Samičku nejvíce zaujaly klády, které leží ve výběhu na zemi, a prováděla na nich vpravdě akrobatické kousky. Trénovala rovnováhu, přelézala je tam i zpět, drbala se o ně… Jak Rashmi své zatím nesmělé kreace postupně piluje k dokonalosti, mohou návštěvníci ostravské ZOO sledovat každý den v dopoledních hodinách.
 

Slon indický se vyskytuje v Bangladéši, Indii, na Srí Lance, v Indočíně, v částech Nepálu, v Indonésii a Thajsku. Je považován za ohrožený druh, ve volné přírodě žije odhadem 40-50 tisíc jedinců. Má výrazně menší uši než jeho africký příbuzný. V přírodě stáda slonů migrují po přesně určených trasách. Farmám, které se nacházejí na těchto trasách, vznikají obvykle velké škody na úrodě, proto zvířata zabíjejí. Dospělý slon nemá žádného nepřítele predátora, mláďata Obvyklý dopolední tělocvik malé Rashmise mohou stát kořistí tygra. Slon má také výbornou paměť, pamatuje si i po několika letech, kde našel vodu. Dožívá se v průměru 60 let, v zajetí ještě o dvacet let více.

Lidé slony využívali v práci, ve válkách, při obřadech nebo jako dopravní prostředek. První záznamy o domestikaci slonů indických pocházejí z harappské kultury (starověká kultura nacházející se v povodí řeky Indus), jež byla první známou městskou kulturou na indickém subkontinentu. Sloni hrají také významnou roli v náboženství, např. hinduistický bůh Ganéša má hlavu slona.


Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Však je to také slon indický!
Obrázek uživatelky
profil
Slůně má krásné indické jméno.
Obrázek uživatelky
profil
Takovej malej mamutík, když dělá akrobacii, to už musí být nadání!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles