Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový obyvatel jihlavské ZOO panda Kájínek ošetřovatelům utekl

21. 06. 2011 | ZOO Jihlava
Od 17. června se mohou návštěvníci těšit ze zbrusu nového druhu v jihlavské ZOO a tím je panda červená (Ailurus fulgens). Roční sameček byl přivezen v pátek z německé ZOO  Krefeld  a začal se zabydlovat  v upravené expozici po mývalech severních.
 

Přestože se jedná o zvíře aktivní za šera, náš mladík byl ve větvích k vidění po většinu dne. Jeho aktivita však byla větší, než zaměstnanci jihlavské ZOO předpokládali. K tomu se přidala i zvědavost, která potlačila ostražitost, a sameček se vydal na procházku mimo výběh. Dostal se až na vysoký javor u řeky v blízkosti východu ze ZOO, kde byl zaměstnanci ZOO odchycen. Vysloužil si tak jméno Kájínek. Do připraveného výběhu po mývalech severních se zatím nevrátí, nyní bude k vidění ve voliéře nad výběhem medvědů a rysů.

Nový obyvatel jihlavské ZOO panda Kájínek ošetřovatelům uteklDomovem pandy červené jsou horské lesy v podhůří Himaláje v jižní Číně a Myanmaru. Je jedním z nejvýše žijících zvířat, běžně se vyskytuje v nadmořských výškách do 4000 metrů nad mořem.

Trávicí systém mají pandy červené přizpůsobený k přijímání masité potravy, ale mezi jejich hlavní zdroje energie patří bambusové výhonky. Protože nemohou strávit celulózu nutnou k natrávení buněčné stěny, musí spotřebovat velké množství  bambusu.  Když není po ruce bambus, nepohrdnou ani ovocem, plody, kořínky, žaludy, různými druhy trav a lišejníků a masitou stravu doplňují ptáky, vejci, drobnými hlodavci, obratlovci a larvami hmyzu.


Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mně se líbí nazývat pandíka mladíkem.
Obrázek uživatelky
profil
Skvělé, že CHŽ o této kuriózní události tak brzy informovala a předběhla tak i zprávy v televizi.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles