Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nilgau mají dvojčata

4. 09. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Zajímavý druh asijské antilopy nilgau pestrý potěšil chovatele v ústecké zoologické zahradě přírůstkem v podobě dvojčat. V neděli 8. srpna porodila samice Jenny dvě zdravá mláďata, samečka a samičku.

U tohoto druhu nejsou sice odchovy dvojčat vzácností, ale i přesto chovatelé s radostí zaznamenali ráno po příchodu do stáje dvě zdravá, již očištěná mláďata. U Jenny se jednalo o druhý úspěšný porod, v loňském roce měla premiéru, kdy se jí pro změnu narodili dva kluci. Mláďata jsou sice krátce po porodu schopná postavit se na dlouhé, zpočátku nejisté nožky a následovat matku, ale patří k tzv. odkládacím typům kopytníků. Matka je v prvních dnech života nechává odpočívat v úkrytu na bezpečném místě a pravidelně se k nim vrací na kojení a kontakt.

Kromě samice Jenny tvoří ústecké stádo patnáctiletý samec Ford, který je otcem dvojčat a který pochází ze Zoo Bojnice. Tříletá samice Wendy se narodila v plzeňské zoo a v roce 2009 měla své první mládě, samičku Lailu, která spolu s loňským samečkem Jagem doplňuje sedmihlavé stádo. Návštěvníci je po celou letní sezónu od dubna do října mohou vidět ve velkém travnatém výběhu pod horní pokladnou, v zimních měsících tráví tyto otužilé antilopy ve výběhu méně času a na noc se uchylují do kryté stáje, kde se teplota pohybuje mezi 10 – 12°C.

Pro tento druh antilop jsou charakteristické černobílé proužky, které mají nad kopýtky, takže to vypadá, jako by chodily v ponožkách. Vyznačují se pohlavním dimorfismem, kdy je na první pohled patrný rozdíl mezi oběma pohlavími. Samci jsou černošedí a na hlavě mají rovné růžky, samice jsou bezrohé a mají světle hnědé pískové zbarvení.

Nilgau pestrý dříve patřil mezi časté chovance českých zoologických zahrad, ale v současné době je kromě ústecké zoo mohou návštěvníci vidět pouze v Zoo Plzeň a Zoo Zlín. Pro ústeckou zoo je chov tohoto druhu dlouhodobou záležitostí, datuje se k počátku 70. let minulého století a za téměř 40 let chovu se zde narodilo celkem 54 mláďat.

 

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !