Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na safari vlastním vozem poprvé v Česku!

22. 05. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
ZOO Dvůr Králové při příležitosti 65. výročí svého otevření připravila pro návštěvníky poprvé v historii České republiky jediné skutečné safari ve střední Evropě. Od 1. 6. bude velký okruh Safari zpřístupněn pro osobní vozy, mikrobusy a autobusy. Zoologická zahrada tak bude dostupná za každého počasí a pro každého. Většinu areálu si návštěvníci budou moci prohlédnout z pohodlí vlastního auta nebo autobusu.
 
Čeká vás průjezd 50 hektary s téměř 600 africkými zvířaty v 50 druzích. Větší část areálu Safari budete projíždět přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Ve zbylé části Safari budou zvířata (nosorožce, žirafy, zebry, antilopy, lvy aj.) od návštěvníků oddělovat příkopy a oplocení. Během šestikilometrové projížďky na vás čeká i průjezd kolem unikátního chovného zařízení gepardů, jehož zásluhou patří královédvorská zoologická zahrada mezi nejlepší chovatele těchto fenomenálních běžců v Evropě. V safari potkáte také tři druhy z tzv. velké pětky nejnebezpečnějších afrických zvířat – lvy, nosorožce a buvoly. V průběhu objížďky Safari jsou připraveny dvě možné zastávky – u lvů a nosorožců, kde se budete moci občerstvit a navštívit moderní sociální zařízení vybavené přebalovacími pulty pro malé děti. Na safari vlastním vozem poprvé v Česku!Po zhruba dvouhodinové objížďce Safari na vás ještě čeká klasická ZOO s tropickými pavilony, stánky a restauracemi s tradičním občerstvením, cukrovinkami nebo pizzou, dětskými hřišti a vyhlídkami na skoro 2000 zvířat ve 350 druzích z různých koutů světa.
 
V celém areálu Safari se nesmí troubit, protože by to ohrozilo zvířata a zároveň mimo vyhrazená místa k parkování nesmíte vystoupit z vozů, na což bude dohlížet dozor Safari. Můžete mít otevřená okénka vozů, fotografovat a filmovat zvířata, stejně jako je tomu při návštěvách afrických rezervací. V žádném případě se nesmíte zvířat dotýkat a je striktně zakázáno jakékoli krmení. Celý okruh safari je rozdělen na 11 sekcí, z nichž 4 jsou průjezdné mezi antilopami, zebrami a dalšími druhy kopytníků a ptáků a vozidla do nich budou vjíždět přes speciální kovové rošty bránící zvířatům v opuštění pro ně vymezeného prostoru. Do zoologické zahrady je povolen i vstup psů, ti však musí v areálu safari zůstat ve vozidlech, nesmí na zvířata štěkat a jinak je ohrožovat. V pěší ZOO a na parkovištích (zastávkách v Safari) musí být psi trvale na vodítku. V pěší části zahrady mají psi povolen vstup do všech objektů s výjimkou průchozích expozic s volně vypuštěnými ptáky.

Nebudou ošizeni ani návštěvníci, kteří do ZOO nepřijedou vlastními vozy nebo jejichž vozidla nebudou vhodná pro průjezd safari (zejména dvoutakty, tuningově upravená vozidla, příliš vysoké (nad 365 cm) a příliš široké (nad 280 cm) autobusy, jednostopá vozidla). Pro ně budou v pravidelných intervalech přistaveny poschoďové autobusy nebo mikrobusy, které je areálem Safari provezou. Při vjezdu do Safari budete vybaveni barevným průvodcem novinového typu, který obsahuje nejen pokyny a dopravní řád safari, ale i další užitečné informace a hlavně obrázky všech vystavených zvířat sloužící k poznání jednotlivých druhů. Tento „manuál“ je trojjazyčný (česko-polsko-anglický), aby dobře posloužil i cizincům.
 
Abyste si mohli prohlédnout ZOO bez zbytečných front, je o víkendech a svátcích prodloužena otevírací doba Safari od 9 do 19 hodin. Návštěvu zahrady je možno absolvovat jak v pořadí nejprve Safari a potom klasickou pěší ZOO nebo opačně. Zejména pro návštěvníky přijíždějící zdaleka, kteří se potřebují projít, hladové hosty a osoby, které potřebují přebalit děti nebo navštívit toalety, doporučujeme nejprve navštívit klasickou ZOO a po prohlídce, která trvá cca 3 - 4 hodiny, absolvovat safari jízdu. Zatímco v Safari je k dispozici jen letní restaurace U Nosorožce, v pěší části je řada stánků a restaurace U Lemura, jejíž součástí jsou i salonky s obsluhou.

Na safari vlastním vozem poprvé v Česku!V pěší části zahrady na vás čekají zbylá africká zvířata z tzv. velké pětky – levhart v pavilonu šelem a slon ve výbězích a pavilonu Africká savana. Dvě průchozí voliéry a pavilon Ptačí svět nabízejí „ptačí safari“, kde můžete procházet mezi volně vypuštěnými exotickými ptáky. Parkování je pro návštěvníky ZOO zdarma na velkém parkovišti s kapacitou téměř 1000 parkovacích míst. Klasická ZOO je otevřena celoročně, Safari bude letos otevřeno do 2. října.

Nejlevnější výlet do Afriky může začít! GPS navigace přímo k vjezdu na Safari: 50°26´3,94´´N a 15°47´50,08´´E.

Historie safari v ZOO Dvůr Králové

- S ideou vybudovat Africké safari v místech dnešních afrických výběhů přišel kolem roku 1963 ředitel František Císařovský.
- V roce 1967 byl schválen záměr vybudovat novou část ZOO Safari.
- Expedice ZOO do Afriky a dovozy cca 2000 afrických zvířat – v letech 1967-1975.
- V roce 1972 bylo zahájeno budování nové části zahrady tzv. Safari.
- V létě 1986 byl zahájen pokusný chov afrických kopytníků (17 samců) a zahájena výstavba nového pavilonu nosorožců.
- V roce 1988 byl vybudováním propojovací cesty dokončen velký africký výběh.
- 24. 5. 1989 bylo slavnostně otevřeno Safari - pouze pro návštěvníky, kteří přijeli autobusy.
- O rok později bylo Safari zprovozněno autobusy ZOO.
- V roce 1991 bylo nástupiště Safaribusů posunuto za výběh lvů.
- 1997 byl otevřen výběh s rybníkem.
- Roku 1998 byla poprvé zavedena prázdninová akce Večerní safari.
- 2010 jsme zvýšili kapacitu parkoviště osobních vozů o 260 míst.
- 1. 6. 2011 bude velký okruh Safari zpřístupněn pro osobní vozy, mikrobusy a autobusy. Po ukončení letní sezóny 2011 bude provoz vyhodnocen a bude rozhodnuto, zda a jakým způsobem bude safari provozováno v následujících letech.


RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO
Zoo Dvůr Králové


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !