Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mláďata lemurů kata baví návštěvníky zlínské zoo

26. 07. 2010 | ZOO Zlín
V průchozí ostrovní expozice lemurů kata je skutečně rušno. Z bezprostřední blízkosti zde návštěvníci mohou pozorovat nejen pětičlennou tlupu dospělých zvířat (4 samice- Týna, Linta, Táňa a Molly, samec Sam), ale i šest letošních mláďat. Jedná se o největší dosavadní počet narozených mláďat, dvě samičky měly dokonce dvojčata.

 „Malí lemuři přišli na svět na začátku dubna a první 2 měsíce svého života strávili v pavilonu primátů. Na konci června se však celá tlupa přestěhovala do své letní venkovní expozice poblíž pavilonu slonů,“ uvedl Roman Horský, hlavní zoolog. Mláďata nyní neúnavně dovádí v celé rozlehlé expozici a svými zábavnými kousky baví všechny návštěvníky zoo. V případě pocitu ohrožení však okamžitě zamíří do bezpečného náručí svých maminek.

Domovem těchto atraktivních primátů je jižní část ostrova Madagaskar. Nejlépe se cítí v otevřené, keři zarostlé krajině nebo dokonce mezi holými skalami. Umí výborně šplhat, skvěle zvládají i skoky ve větvích stromů. „Jsou to velcí milovníci sluníčka a ve sluneční lázni si přímo libují. Především dopoledne je návštěvníci zlínské zoo mohou zahlédnout, jak se vyhřívají v poněkud zvláštní pozici. Lemuři leží na hřbetě či sedí opřeni o kmen stromu a všechny čtyři končetiny mají široce roztažené,“popsal chování lemurů zoolog Pavel Shromáždil.

Na jejich jídelníčku najdeme hlavně ovoce a zeleninu, příležitostně si pochutnají i na hmyzu. Ve zlínské zoo lemuři dostávají směs nejrůznějšího ovoce a zeleniny (hrozny, broskve, mango, ananas, banány, mrkev, okurky, rajčata), jako doplněk potravy pak slouží vařené kuřecí maso, tvaroh a vařená rýže. „Nejoblíbenějším pamlskem je „sladká kaše“, kterou tvoří vařené ovesné vločky, med, syrová vajíčka, ovocné pyré a vitamínové doplňky Ve velké oblibě mají i speciální placku, kterou ošetřovatelé připravují z obilného a vojtěškového šrotu, sušeného ovoce a hrášku,“ přiblížila speciality lemuřího jídelníčku Romana Bujáčková.

Zdroj: ZOO Zlín

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mláďata lemurů kata baví návštěvníky zlínské zoo:

Mláďata lemurů kata baví návštěvníky zlínské zoo
Mláďata lemurů kata baví návštěvníky zlínské zoo
Mláďata lemurů kata baví návštěvníky zlínské zoo
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !