Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mláďata hadilova písaře předstírala při veterinární prohlídce smrt

18. 06. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Ve dnech 20., 22. a 24. května 2011 se vylíhla v ZOO Dvůr Králové tři mláďata afrického dravého ptáka hadilova písaře. Nejslabší ptáče bylo samcem hned po vylíhnutí zlikvidováno, o zbylá dvě se oba rodiče vzorně starají. Včera jim bylo 26 a 24 dní, váží 1685 g a 1485 g.

Obě ptáčata dostala čip a brala se jim krev na určení pohlaví. Samec musel být před zákrokem vyhnán do výběhu, protože mláďata neohroženě brání a je značně agresivní. Ptáčata naopak předstírala, že jsou mrtvá a po celou dobu ošetření ani nepípla. Toto chování je pro hadilovy charakteristické.
 
Pár hadilovů získala ZOO koncem roku 2002. Po karanténě byli umístěni do výběhu společně s menšími druhy antilop a později do vlastního zimoviště, které sousedí s výběhem žiraf. Hnízdní aktivitu začali projevovat již v roce 2005, kdy se pokoušeli o páření a začali se stavbou hnízda volně ve výběhu. Mláďata hadilova písaře předstírala při veterinární prohlídce smrtIntenzivněji začali až po přemístění do vlastního pavilonu, kde koncem léta 2008 snesla samice první vejce. Vzhledem k tomu, že ptáci měli postavený zatím jen neumělý základ hnízda, byla vejce odebrána do líhně. První mládě v ZOO Dvůr Králové a zároveň i v ČR se vylíhlo 12. 9. 2008, ale vzhledem k deformaci hrudní kosti se je nepodařilo odchovat a po 8 dnech uhynulo.

V roce 2009 bylo jedno vejce ze snůšky ponecháno ve hnízdě a z něj se 4. 6. 2009 vylíhlo mládě, o které se rodiče vzorně starali. V době, kdy již bylo mládě téměř před opuštěním hnízda, snesla samice další vejce, to bylo také odebráno do líhně a vráceno zpět do hnízda těsně před líhnutím. Druhé mládě se vylíhlo 19. 8. 2009, kdy již bylo první mládě přemístěno do jiné expozice. Jednalo se o první úspěšný odchov hadilova písaře v ČR. Oba dnes už dospělé hadilovy mohou návštěvníci vidět ve výběhu antilop sitatung. Třetí odchované mládě se vylíhlo 16. 6. 2010 a v letošním roce bylo přesunuto do jiné ZOO.

Hadilov písař (Sagittarius serpentarius) je druh afrického dravého ptáka. Rodové jméno je odvozeno od druhu potravy, kterou příležitostně  loví, a tou jsou hadi. Druhový název souvisí s prodlouženými pery v týle sahajícími až na krk a připomínajícími brka, která kdysi nosili písaři zastrčená za uchem. Dosahuje výšky až 150 cm při hmotnosti 2,5 – 4,5 kg, samec i samice jsou stejně zbarveni. Vyskytuje se téměř v celé Africe na jih od Sahary, kde obývá všechny travnaté pláně a savany v různých nadmořských výškách. Vedle hadů se živí hmyzem, např. sarančaty, a také často dalšími drobnými obratlovci. Velké hnízdo staví na solitérních stromech, většinou na akáciích. Snáší obvykle 1-3 bílá vejce, na nichž sedí 42-46 dní.


Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Velmi zajímavý článek i fotky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda