Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Masopustní rej připomene ohrožené ibise skalní

16. 02. 2012 | ZOO Praha
V sobotu 18. února proběhne oslava masopustu v ZOO Praha. Masopustní rej začíná ve 14.00 hodin v restauraci Oceán poblíž hlavního vchodu, odkud následně vyrazí průvod masek. Po návratu do restaurace bude rej pokračovat vystoupením divadla Mazec. Masopustní průvod povedou benátské masky vzácných ptáků.

Letos se masopustní rej ponese ve stylu slavného benátského karnevalu. Jedna z typických benátských masek je inspirována vzhledem ibise skalního, ptáka, kterého ZOO Praha chová. Právě ibis skalní (Geronticus eremita) kdysi pravidelně zimoval na mořském pobřeží kolem Benátek. Benátčané ho znali a vyráběli na karnevaly masky s jeho vzhledem. Dnes bohužel jsou Masopustní rej připomene ohrožené ibise skalníwaldrapové, jak se ibisům skalním říká, na svých hnízdištích v Alpách vyhubeni a u Benátek již nezimují. Průvod masek vedený benátskými ibisy projde zoologickou zahradou a navštíví voliéru, kde žije také ibis skalní Hans, jedna z tváří kampaně „Seznamte se!“.

„ZOO Praha chová ibise skalní od roku 1985 a celkem se zde vylíhlo už 130 mláďat. V zoologických zahradách žije více ibisů skalních než ve volné přírodě. Praha se proto zapojila do projektu záchrany ibisů, jehož cílem je vytvoření středoevropské populace hnízdící v rakouských Alpách,“ uvedl kurátor Antonín Vaidl.

Kdo dorazí do ZOO bez masky, můžete se již od 12 hodin proměnit v libovolné zvíře pomocí facepaintingu v restauraci Oceán. Každé dítě, které dorazí v masce zvířete či v masce inspirované benátským karnevalem, bude mít vstup do ZOO za 1 korunu. Připojte se k masopustnímu karnevalu v ZOO Praha i vy!

Fotografie:
Obr. 1: ibis skalní Hans, foto Tomáš Adamec, ZOO Praha
Obr. 2: maska ibise z benátského festivalu, foto Norbert Nagel, Wikimedia Commons

Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Masopustní rej připomene ohrožené ibise skalní:

Masopustní rej připomene ohrožené ibise skalní
Masopustní rej připomene ohrožené ibise skalní
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !