Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mandrilové z ústecké ZOO mají hned dvě mláďata

11. 11. 2011 | ZOO Ústí nad L.
Ústecká zoologická zahrada se může opět pochlubit dalšími přírůstky, tentokrát u druhu návštěvníky velice oblíbeného, a to u primátů. Hned dvě mláďata v rozmezí tří týdnů se narodila mandrilům rýholícím, což jsou nejpestřeji zbarvené opice, dospělí samci doslova hýří všemi barvami.

Domovem mandrila rýholícího je Afrika, konkrétně Kamerun, Gabon, Konžská republika a Rovníková Guinea, kde mandrilové žijí v tropických stálezelených pralesích, takže logicky doplácejí na jejich masivní úbytek díky kácení stromů. Jsou ale také loveni kvůli masu. ZOO Ústí nad Labem chová tento druh nepřetržitě od roku 1967. Současný samec Albert je v pořadí již Mandrilové z ústecké ZOO mají hned dvě mláďatatřetím chovným samcem a doplňuje trojici dospělých samic Jarmilu, Čardu a Čáru. Po jeho příchodu v roce 2005 se nejprve celá skupina sžívala a upravovaly se vzájemné vztahy, k prvnímu odchovu došlo v roce 2009.

Albertovou favoritkou je třináctiletá samice Jarmila, se kterou nyní zplodil již čtvrtého potomka - samičku Jaylu narozenou 10. října 2011. Jarmila je již zkušenou matkou, která se o mláďata vzorně stará, kromě jednoho jsou ve skupině všichni její potomci. Druhé mládě se narodilo 3. listopadu 2011 devítileté samici Čardě. Je to její první potomek, takže zpočátku nevěděla, jak jej správně držet, a malé mláďátko se občas dívalo na svět hlavou dolů. Čardin mateřský cit a zkušenosti ale každým dnem sílí. Celá skupina v současné době čítá deset jedinců a je největší skupinou v České republice. Kromě Ústí nad Labem jsou mandrilové rýholící chováni v ZOO Brno a v ZOO Ostrava.

V evropských zoologických zahradách se za posledních 12 měsíců narodilo pouze 12 mláďat mandrila rýholícího v osmi institucích, přestože tento druh kromě Ústí nad Labem chová celkem 47 zoologických zahrad v počtu 141 samců, 233 samic a 17 jedinců neurčeného pohlaví.


Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !