Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.08. 2017
Dnes má svátek Bohuslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Malý lenochod v zoo Ústí nad Labem

28. 06. 2011 | ZOO Ústí nad L.
Ústecká zoologická zahrada slaví další velký chovatelský úspěch – v pondělí 20. června 2011 se narodilo další mládě lenochoda dvouprstého, v letošním roce již druhé v pořadí. Ústecká zoo začala s chovem v roce 1999, kdy přišel do zoo pár těchto zajímavých savců, který svá mláďata začal pravidelně odchovávat již o dva roky později, tedy od roku 2001.

K původnímu páru přibyla v březnu loňského roku mladá samice ze Zoo Drážďany a v letošním roce se zoo dočkala velké radosti – na začátku dubna se nejprve narodilo mládě nové drážďanské samici a před týdnem porodila i samice původní. Přitom odchovy v celé Evropě jsou vzácné – v loňském roce se narodilo pouhých 12 mláďat (z toho jedno opět v Ústí n. L.). Z českých a slovenských zoo je ústecká zoo jediná, kde se odchovy pravidelně daří, od roku 2001 se zde narodilo celkem devět mláďat. Návštěvníci mohou celou skupinu sledovat v pavilonu exotária, obě zoo-usti-nad-labem-mlade-lenochodmláďata si hoví na břiše svých matek, takže nejlépe jsou pozorovatelná při pohybu, kdy se samice přesunují z jednoho místa na druhé.

Lenochodi jsou velice zvláštní zvířata, která žijí v korunách stromů, kde zavěšena za silné drápy tráví vlastně celý život hlavou dolů. Díky tomu jim srst roste opačným směrem než ostatním savcům, tedy od břicha ke hřbetu. Jejich domovem je severní část jihoamerického kontinentu, zejména tropické nížinné i horské pralesy. Pohyby i životní projevy lenochodů jsou velice pomalé. Živí se listím, výhonky a plody stromů, v zoo se jejich krmná dávka skládá z rozličných druhů ovoce i zeleniny. Spolu s mravenečníky a pásovci patří do řádu chudozubí, přesto, že jejich chrup tvoří 18 zubů s jednoduchou stavbou.

Od roku 2006 jsou zapsáni v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů v kategorii „slabě ohrožený“.


Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Veronika J.
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Malý lenochod v zoo Ústí nad Labem:

Malý lenochod v zoo Ústí nad Labem
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !