Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Květnové novinky v jihlavské zoo

13. 05. 2011 | ZOO Jihlava
Ve výběhu shetlandských poníků (Equus caballus) přibyl maličký obyvatel. Kobylce Viktorce se po jedenácti měsících březosti narodilo hříbě - zdravá klisnička, která přišla na svět 5. května a všechny překvapila svým šedivým zbarvením. Šedá barva není mezi poníky obvyklá, zvláště, když je maminka Viktorka hnědka a tatínek Gor ryzák.

Výběh poníků má nyní šest obyvatel. Jediného hřebce Gora, nejstarší klisnu Vendulku, stávající maminku Viktoru, a její tři dcery – Lauru, Ginger a nejmladší šedivou klisničku, která dostala jméno Violet Grey.

Shetlandský pony je jedním z nejmenších koňských plemen na světě. Jeho výška v kohoutku se pohybuje kolem jednoho metru a hmotnost dosahuje maximálně 250 kilogramů. Plemeno je to nesmírně skromné a houževnaté. Zajímavostí je, že tito koně dlouhá desetiletí pomáhali v dolech, kde na svých krátkých nožkách neúnavně vyváželi vytěženou zeminu z šachet.

Foto: pony / Martina Davidová


Další čerstvou novinkou jsou první mláďata plameňáků růžových

(Phoenicopterus ruber roseus) – v průběhu dubna zahnízdilo na kuželovitých hnízdech z bahna celkem 15 párů. Samičky nakladly jedno vejce, o které se střídavě starali oba rodiče a po inkubaci, která u tohoto druhu trvá zhruba 30 dní, se začala klubat mláďata - první plameňáčí miminko spatřilo světlo světa 10. května. Nyní mohou zvídaví návštěvníci spatřit 2 šedivá a hebká mláďata, jejich počet se však zvyšuje každým dnem.

Chovné hejno plameňáků růžových bylo do Zoo Jihlava přivezeno z Tanzánie počátkem roku 2002. Od té doby již odchovali několik desítek mláďat.

Plameňák růžový je rozšířen ve Střední a Jižní Americe, karibské oblasti, Evropě, Asii a Africe. Je největší člen čeledi plameňákovitých - má mimořádně dlouhé nohy i krk, což mu umožňuje brodit se i v poměrně hluboké vodě, kam se ostatní druhy nedostanou. Navíc tito plameňáci někdy plavou na hladině a pánáčkují - obracejí se hlavou dolů jako kachny, aby dosáhli kořisti. Živí se hmyzem, červy, řasami a kousky vegetace. Je to velice společenský druh, v koloniích hnízdí až 200 000 párů. Zásnubní hry jsou složité synchronizované tance, sestávající z natahování krku, ritualizovaného čištění peří a velmi hlasitého troubení.

Foto: Plameňáček, plameňáček2 /Martina Davidová

Do zoo v těchto jarních dnech lákají i další mláďata – několik druhů opiček, ale třeba i malí nosálové červení – ti právě v těchto začali opouštět ubikaci a vyhřívají se na sluníčku ve venkovním výběhu. Letošních mláďat je celkem pět (3. dubna porodila jedna samice dvojčata 5. dubna druhá samička trojčata).

Foto: Nosálek / Martina Davidová


Zdroj: ZOO Jihlava

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !