Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kroužkování, vážení a měření hus velkých

25. 06. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Návštěvníci Afrického safari mohou v části zvané Okavango pozorovat hejno hus velkých. Tyto divoké husy, předchůdkyně husy domácí, chová ZOO Dvůr Králové již řadu let. V současné době tvoří skupinu 10 dospělých ptáků a 3 letošní housata.

ZOO má zájem na tom, aby se loňská a letošní mláďata zapojila do reprodukce ve volné přírodě. K tomu však bylo nutné provést kontrolu kroužků, označení a identifikaci ptáků. Napoprvé se podařilo odchytit 6 dospělých ptáků a 1 house. Každému byl zkontrolován, případně přidán hliníkový kroužek a navíc každý pták dostal plastový červený kroužek s bílým kódem, sloužící k snadnější identifikaci zvířete při pozorování.

Všem byla změřena délka nohy a zobáku, ptáci byli zváženi a byla vyfotografována barva jejich zobáku. Nakonec bylo u ptáků pomocí masáže kloaky určeno pohlaví aKroužkování, vážení a měření hus velkých ptáci byli vypuštěni zpět do výběhu. Bylo zjištěno, že se jedná o dvě husy a čtyři housery, u housete se ještě pohlaví určit nedalo.

Husa velká žije na rozsáhlém území Eurasie. Její rozšíření pozměnil člověk, jelikož se jednalo o lovný druh. Hnízdí zejména v severní a východní Evropě (na Islandu, ve Skandinávii, Německu, Polsku) a v Asii v rozmezí od Turecka až po Čínu. V Česku hnízdí hlavně na rybníčcích v oblastech jižních Čech a Moravy. Od září do konce října odlétá na jih, odkud se zpět do střední Evropy vrací již během února. Migruje ve známých formacích tvaru písmene V.


Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !