Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Královédvorští nosorožci se v Keni opakovaně pářili

19. 07. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Čtyřem severním bílým nosorožcům, kteří ze ZOO Dvůr Králové odcestovali v rámci projektu „Poslední šance na přežití“ koncem roku 2009 do Keni, se daří dobře. Adaptace na život v rezervaci Ol Pejeta probíhá bez problémů, po celou dobu je samicím odebírán trus, z nějž lze vyšetřením zjistit, zda samice cyklují a jsou již březí.
 

Samice Fatu se opakovaně pářila se samcem Suni. Samec Sudán zase opakovaně pářil samice jižního poddruhu bílého nosorožce. Nájin byla přesunuta ze sekce Sudána do sekce Suniho. Všichni královédvorští nosorožci - samci Sudán a Suni a samice Nájin a Fatu, kteří v současné době žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni, jsou v dobré kondici. Pohybují se volně v africké buši, i když pod nepřetržitým dozorem svých afrických strážců a ošetřovatelů, ve vnitřním ochranném pásmu rezervace, rozděleném na velký výběh (150 ha) Sudána a malý výběh (8 ha) Suniho. Ve výběhu Sudána žila samice Nájin a také 5 samic jižního poddruhu a 3 mláďata a právě dvě samice jižní formy začal Sudán pářit. Protože se ale samice Nájin všech zvířat stranila, bylo rozhodnuto, že se přemístí do menší sekce, což se podařilo lákáním samice na potravu před několika týdny.
 
Královédvorští nosorožci se v Keni opakovaně pářiliV menším výběhu se Nájin setkala se svou dcerou Fatu a samcem Sunim, které asi 13 měsíců vůbec neviděla. Výbornou zprávou je potvrzení pravidelného cyklování (každých 25 dní) u samice Fatu, ke kterému v ZOO nikdy nedošlo. Sexuální zájem byl pozorován pravidelně od října 2010, první průkazné páření proběhlo 25. 5. a další 9. 6. 2011 a trvalo 40 minut. Od té doby Fatu do říje nešla, což dává všem naději, neboť šance na zabřeznutí Fatu jsou mimořádně vysoké. Případnou březost lze potvrdit vyšetřením trusu, ale všichni musí být trpěliví a počkat až do září, protože k výrazným hormonálním změnám potvrzujícím březost dochází u samic nosorožců nejdříve po uplynutí 3 měsíců od páření.
 
Ostraha všech nosorožců musela být ještě zvýšena posílením týmu chránícího rezervaci o nových 32 ozbrojených strážců, protože na černém trhu opět stoupla cena rohu nosorožce. Všem královédvorským nosorožcům byly opětovně zkráceny rohy, aby byli pro pytláky zcela bezcenní. Ačkoli Ol Pejeta se zabývá chovem nosorožců již přes 20 let, došlo bohužel i v této dosud nezasažené rezervaci k průniku pytláků a zabití nosorožce. Pohyboval se ale u vnějšího plotu. Celkem zde žije více než 100 nosorožců (většina dvourohých tzv. černých). V Ol Pejetě proto byla přijata další přísná opatření, která hodlají podobným útokům zabránit. Na ochranu rezervace budou kromě posily strážců vynaloženy tisíce dolarů. Rezervaci přislíbilo svou pomoc i Keňské ministerstvo přírody, které vyhlásilo pytlákům tvrdý boj.
 
Severní bílí nosorožci jsou umístěni ve vnitřním ochranném pásmu (ve vlastní rezervaci uprostřed rezervace) pod neustálým dozorem ve dne i v noci. Každý z nich má svého osobního strážce a ošetřovatelé s nimi v rezervaci i spí.

Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !