Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kosman zakrslý - nejmenších opička na světě

18. 05. 2008 | Zvířátka
Od února letošního roku mohou návštěvníci zlínské zoo obdivovat mláďata  nejmenších opiček na světě – kosmanů zakrslých.
Dvojčata kosmanů přišla na svět 16. února a první týdny svého života strávila přitulená na těle samičky nebo samce. V bujné vegetaci tropické haly Yucatán je tak mohli uvidět jen velmi pozorní návštěvníci. Malí kosmánci při narození vážili kolem 15 g a byli velcí jako lidský palec. Nyní jsou již docela samostatní a prohánějí se v celé tropické hale Yucatán.

Domovinou těchto drobných kosmanů jsou říční pralesy horní Amazonie v Jižní Americe. Svým vzhledem i chováním kosmani docela připomínají naše veverky. Kosmani se obratně a rychle  proplétají mezi větvemi a běhají i po velmi tenkých větvičkách. Díky své hmotnosti (váží jen 120 g) si to mohou dovolit. Na útěku před nepřítelem dokonce umí kosmani běhat i pozpátku. Mají skvělý zrak a sluch.

Kosman zakrslýKosmani jsou společenská zvířata, žijí ve skupinách od čtyř do patnáctí zvířat.

Základ tlupy kosmanů tvoří většinou rodičovský pár a až čtyři generace mláďat. Celá skupina kosmanů si brání teritorium hlasitým křikem. Řada zvuků však svou vlnovou délkou spadá do oblasti ultrazvuku. V období rozmnožování má mláďata jen jedna samička ve skupině. Mláďata kosmanů se rodí po březosti trvající 140 dní, v 90 % případů přicházejí na svět dvojčata. První dva týdny po narození jsou mláďata kojena matkou a pak rázně odstavena. S odchovem vydatně otec mláďat a také ostatní odrostlá mláďata.. Ve volné přírodě se kosmani dožívají kolem 5 let, v zajetí až 10 let.

Kosman zakrslýV přírodě si kosmani pochutnají především na stromových pryskyřicích, hmyzu, sladkých plodech a květech. Ve zlínské zoo na jejich jídelníčku najdeme nejrůznější  ovoce (banány, hrozny, švestky, hrušky, jablka), dostávají také vařenou rýži, mrkev a vařené kuře. K velkým pochoutkám patří speciální želé, sladká kaše, oříšky a samozřejmě hmyz. Potravu jim ošetřovatelé podávají třikrát denně. Celá tlupa za den spořádá asi 200 g potravy.

Zlínská zoo chová tyto milé opičky v tropické hale Yucatán od prosince 2006. Tlupu tvoří 2 samečci, kteří pocházejí z plzeňské zoo, jedna samička ze Zoo Olomouc, dvě starší mláďat, která se narodila v září loňského roku a dvě letošní mláďata. Jejich pohlaví prozatím neznáme. V hustě vegetaci tropické haly mají kosmani svá oblíbená místa. Návštěvníci je nejčastěji uvidí v blízkosti domorodé chýše u expozice hroznýšů královských.

Více informací nejen o nových mláďatech Kosmana zakrslého se dozvíte také na oficiálních webových stránkách ZOO Zlín.

 


Zdroj: ZOO Zlín


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je božská a krásná!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle