Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik stojí krmný den v ZOO Olomouc

4. 04. 2008 | Zvířátka

Zoologická zahrada Olomouc chová téměř 400 druhů zvířat. Počet jedinců, kteří  zde žijí,  dosahuje k číslu 1 800. Takový počet jedlíků zkonzumuje samozřejmě značné množství potravy. Podívejme se na některá zajímavá čísla z této oblasti, která  uvádí výroční zpráva ZOO Olomouc za rok 2007:

 

V roce 2007  zvířata v zoo spotřebovala potravu v hodnotě 5 092 000,- Kč. Nejvyšší částku ze shora uvedeného "mají na svědomí" masožravci. Masa kuřecího, krůtího, skopového a hovězího  zkonzumovali za 1 541 200,- Kč. K tomu je nutné připočítat ještě částku 402 900,- Kč , která byla použita na nákup králíků, slepic,  jednodenních kuřátek, hlodavců, křepelek a ryb, které jsou rovněž součástí jídelníčků masožravých obyvatel zoo.


ZOO OlomoucDalší významnou položkou je ovoce a zelenina. Na té si hlavně různé druhy opic pochutnaly v částce 1 424 500,- Kč. Velkou část jídelníčku býložravců tvoří granule a obiloviny. Těch skončilo v žaludcích žiraf, antilop, zeber, kozorožců, oslů, koz a ovcí za 1 012 000,- Kč.Speciální krmná směs pro žirafy  přišla zoo na 150 000,- Kč. K tomu je nutné připočítat ještě výdaje za seno a slámu v hodnotě 314 000,- Kč. Různí potravní specialisté pak mají na svém kontě  částku 177 000,- Kč za zkrmený hmyz. Hodnota mléčných výrobků , na kterých si zvířata v zoo během roku  pochutnávala, je 99 000,- Kč.


Speciální krmivo Gamarus, což jsou sušení drobní korýši, se podává plameňákům, a různým druhům vrubozobých ptáků například na podporu toku a rozmnožování. Tajemné jméno Luvos má doplněk krmiva pro mravenečníky. Čtyři mravenečníci, žijící v olomoucké zoo, jej spotřebovali za 24 000,- Kč. Samozřejmě, že další nezbytnou součástí krmných dávek zvířat jsou vitamíny a minerály. Hodnota těchto látek, podaných v roce 2007 chovancům zoo, je  37 000,- Kč. Speciální položkou jsou také náklady na krmení ryb , žijících v mořských akváriích. Žraloci a řada krásných korálových ryb projedli částku 95 000,- Kč. Rejnok siba skvrnitá  si pochutnal  na škeblích v hodnotě 72 000,- Kč.

 Zajímavou položkou je i částka, která byla vynaložena za vejce, tvořící také součást jídelníčků řady zvířat. Je to 31 000,- Kč. Poslední položkou, rovněž s trochu tajemným názvem, je sypká směs pro drápkaté opice Marmoset Jelly  a Tamarin  Cake. Hodnota nezbytného želé, na kterém si tamaríni, kosmani a další drápkaté opičky pochutnávali je 29 000,- Kč.


Nejnáročnějšími a tím pádem i nejdražšími strávníky v olomoucké zoo jsou gepardi. Jeden každý denně spotřebuje 1,5 kg kvalitního masa. Musí to být nejkvalitnější svalovina z králičího masa, hovězího zadního, kuřecí a krůtí steaky a kvalitní  skopové maso. Dvakrát týdně mají gepardi, tak jako všechny šelmy hladovku, netýká se však  březích samic a mláďat.

 

Náklady na jeden takzvaný "krmný den"  v ZOO Olomouc činily v roce 2007 13 951,- Kč.



Zdroj: ZOO Olomouc

 

notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Všechno se nedá přepočítávt na peníze, to by jsme užneměli vůbec nic. děti by nevěděly, že existuje nějaká zvířena. Otázkou je, zdata zvířátka jsou v to věení šťastná, ovšem často by mnohé druhy byly již dávno vyhubeny a mysi o nich mohli pouze číst, pokud vůbec.
Obrázek uživatelky
profil
no,je to obrovská suma,ale jsou ti živí tvorové!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
TAK TO JE SUMA
Obrázek uživatelky
profil
No,to je tedy spotřeba! Snad ti bohatí mají rádi zvířátka a přispívají na ně.
Obrázek uživatelky
profil
docela mazec!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda