Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kocour strašpytel

25. 12. 2010 | Vaše příběhy

Legendárních zvířat, proslulých nejrůznějšími kousky a podivnými vlastnostmi, najdete v naší rodině tolik, že by to vydalo na menší knihu. Našli byste v ní kapitoly o vynalézavých foxteriérech, andulkách – ničitelích, želvě útěkářce a taky o kocouru strašpytlovi. Ta poslední je teď obzvlášť aktuální, protože si na ni vzpomeneme pokaždé, když jdeme česat jablka…

Když byla moje maminka asi dvanáctiletá holka, žil byl v naší rodině jeden obzvláště vypasený černý kocour. Taková malá dělová koule, jak ho trefně pojmenoval pradědeček. Nikdo z rodiny si nebyl schopen vzpomenout, jak se ten kocour jmenoval, respektive jestli vůbec někdy nějaké jméno měl. Ale to nevadilo, protože myši (na kocoura) prý chytal dobře a tu a tam k tomu přidal i nějaké to drobné ptactvo a jednou dokonce krtka.

Hon na myši je určitě nejoblíbenější zábavou všech koček, ale náš kocour si za vrchol svého blaha zvolil jiný sport: provokoval psy. Prskal na ně, švihal ocasem, bleskově přelézal plot, aby vzápětí zase zmizel… No uznejte sami, že tohle by si žádný slušný pes nenechal líbit. Dopadlo to, jak muselo a „dělová koule“ skončil dřív nebo později na stromě, odkud na svého pronásledovatele doslova dštil oheň a síru, dokud to toho nebožáka nepřestalo bavit a neodběhl domů. A tady byl ten problém.

Kocour to uměl nahoru, ale dolů už ne. Abyste rozuměli, v koruně stromu byl cobydup, ale když se jednalo o zpáteční cestu, tak dlouho žalostně mňoukal, až se ho někomu zželelo a sundal ho obvykle s pomocí žebříku dolů. Expertem na tento druh pohybu byl můj pradědeček. Sice u toho vždycky vypotřeboval celý svůj šťavnatý slovník, ale kocour si mohl pískat – kdyby to uměl, samozřejmě.

Až jednoho dne se to zlomilo. V naší zahradě se zrovna konal velký sběr podzimních jablek z několika košatých vysokých jabloní. Všichni se tužili, když se zahradou rozlehlo dobře známé kňučení a mňučení. Černý kocour upaloval přes zahradu, jako by mu v patách hořelo (aby taky ne, když mu na záda funěl pěkně nabroušený sousedův jezevčík) a šup přímo do koruny nejvyšší jabloně. Všichni se uchichtli a koutkem oka pozorovali pradědečka, kdy se pustí do záchranné akce.

Tentokrát to měl výrazně ulehčeno tím, že k inkriminovanému stromu byl zrovna před pár minutami přistaven vysoký žebřík, po kterém stačilo jen vylézt nahoru. Nicméně pradědečkovi zrovna v tom okamžiku došla trpělivost. Jestli to byla ta příslovečná poslední kapka, nebo jestli ten den pradědeček vstal jen špatnou nohou z postele, o tom se v naší rodině dodnes vedou vášnivé diskuze. Za četného klení odpochodoval ten hrdinný muž dozadu na zahradu a za malou chvíli se vrátil… se zahradní hadicí. Namířil ji nahoru na strom a s neskrývaným potěšením pustil kohoutek. Proud vody dopadl vřeštícímu kocourovi přímo na záda. Chvíli to vypadalo, že se neudrží a rozplácne se na zemi jak široký tak dlouhý. Pak zničehonic vyskočil, mohutným skokem se zachytil na kmeni a sjel po něm dolů jak namydlený blesk. A od té doby už to uměl vždycky. A hadici se až do své smrti vyhýbal hooodně širokým obloukem.

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To určitě ne, pustit vodu na kocoura je smrtelná urážka. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles