Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kiburi udělal první čtyři krůčky

23. 08. 2010 | ZOO Praha

Inspirovala ho sladká chuť banánu, který před několika dny poprvé okusil.

 

Kiburimu jsou téměř 4 měsíce a oproti svým sourozencům má naprosto pohodové dětství. Máma Kijivu už totiž dobře ví, jak se k malému gorilátku chovat. „U prvního mláděte si Kijivu nebyla zcela jistá svou rolí matky. Trhala malé Moje chlupy na hlavě, tahala ji. S Tatu už byla poučenější, ale až nyní je klidná a vyrovnaná,“ vzpomíná Denisa Ryšková, vrchní chovatelka lidoopů v Zoo Praha.

 

Zatímco Moja jako malá v náruči své matky téměř nehlesla a gorilí sameček Tatu od prvních týdnů hlasitě vřískal jen tehdy, když byl naštvaný, Kiburi „si brouká“ pořád. Na rozdíl od Moji si už od narození užívá přízně celé rodiny. Jeho matka Kijivu ho pravidelně půjčuje tetičce Shindě a „babičce“ Kambě.  Po drobných žárlivých scénkách se role matky a otce ujala už i mláďata Moja a Tatu – nosí Kiburiho na břiše a trénují na vlastní potomky. Tatu s malým bráškou vyvádí doslova psí kusy! Zkouší s ním například i balancovat na laně.

 

Nejvíce času tráví Kiburi se svou matkou, která ho stále kojí mlékem. Sem tam se ale mláděti zachce experimentů a rozhodne se jíst to, co ostatní v pavilonu. Aby taky ne, když už má čtyři proříznuté zuby! Hody si Kiburi užívá zvláště tehdy, když leží při krmení v ložnicích na zádech u tety Kamby. „Ta je ochotná mládě přinést k mřížím a umožnit tak nám, chovatelům, nabídnout Kiburimu nějaké ty dobroty – jako například banán,“ vysvětluje Ryšková. A jak se ukázalo, Kiburi má mlsný jazýček!

 

Tento týden po banánu opět zatoužil, ale protože mu máma Kijivu ze svého přídělu nechtěla nic dát, rozhodl se, že si pro pamlsek dojde sám. Vydal se vrávoravě až k mříži a zdolal tak prvních několik krůčků za sebou! Chovatelky mu za odměnu daly rozmačkaný banán a trochu přesnídávky. Kiburi se nadšeně olizoval, až byl celý zapatlaný. Mláďata Moja a Tatu aspoň měla pádný důvod, aby ho svými jazýčky očistila.

 

Třetí mládě samice Kijivu a samce Richarda se narodilo před zraky návštěvníků 24. dubna 2010. Měsíc po narození mláděte jsme získali výsledky testů DNA, které prokázaly, že mládě je samec. Jméno Kiburi získal z více než 3000 došlých návrhů, které posílali lidé. Patronem třetího mláděte se stal Karel Gott.

 

FOTO – Kiburi a jeho první krůčky (foto: Tereza Šindelářová)

              Kiburi už ochutnává pevnou stravu (foto: Tereza Šindelářová)

 

Zdroj: ZOO Praha

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !