Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kala je u nás už 25 let!

25. 11. 2010 | ZOO Ústí nad L.
Je to živý příklad toho, jak čas rychle letí a teprve po vyřčení konkrétního čísla si člověk uvědomí běh času…Mnozí Ústečané si dodnes pamatují roztomilé slůně, které bylo možné potkat na cestách určených pro návštěvníky přímo v zoo či si užívalo volnosti na louce nebo u jezírka na Mariánské skále. Již krátce po svém příchodu si vydobylo přízeň všech návštěvníků, vždyť to byl první slon, kterého kdy zoologické zahrada chovala.

Dlouhou cestu, která vedla do Ústí nad Labem přímo z Vietnamu, absolvovalo letecky v dřevěné bedně, která je v zoo na vzpomínku schovaná dodnes. Slůně bylo slavnostně pokřtěno jménem Kala a od té doby je jeho život s ústeckou zoo nerozlučně spojen. Po dvou letech přibyla další slonice – Delhi – a spolu s zoo-usti-slonicechovateli, kterých se v průběhu dlouhých let vystřídalo několik, tvoří zcela unikátní sloní rodinu.

Na oslavu jakéhokoli kulatého výročí je vždy pro návštěvníky připraveno mnoho aktivit. Letos začíná Sloní týden v zoo v úterý 30. listopadu přesně ve 12:00 hodin. Kala a Delhi si ve výběhu s chutí pochutnají na připraveném dortu, jehož ingredience budou tvořeny ze samých sloních dobrot – ovoce zastoupené banány, jablky, hroznovým vínem, pomeranči, hruškami…, zelenina mrkví, petrželí, celerem, čínským zelím, paprikou…, vše doplní ještě tvrdé pečivo a piškoty.

Od úterý do neděle si návštěvníci budou moci prohlédnout výstavu historických fotografií, které připomenou první roky, které Kala nejprve sama, později spolu s Delhi, v zoo prožila. Před několika týdny jsme dokonce vyhlásili výzvu, aby nám návštěvníci své fotografie poskytli, jako odměna byl přislíben zcela originální dárek – sloní žíně pro štěstí!

Kromě výstavy budou po celý týden vždy ve 14:00 hodin chovatelé připraveni provést zájemce z řad návštěvníků pavilonem, představit jim technické zázemí a zodpovědět všechny dotazy.

Po celou dobu je v pavilonu připravena maketa slona, na kterou mohou děti z mateřských a základních škol navlékat donesené pomalované a vyzdobené ruličky od toaletního papíru, a tak se zúčastnit vytvoření co nejdelšího sloního chobotu. Měření proběhne v pondělí 6. prosince po skončení akce.

Celý týden bude zakončen v neděli 5. prosince ve 14:00 hodin, kdy Kala a Delhi dostanou v rámci enrichmentu zabalené dárky v krabicích, kde budou ukryté různé sloní dobroty. O tom, jak jsou obě slonice při hledání šikovné, se může přijít přesvědčit každý návštěvník, tedy i VY!!!!

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kala je u nás už 25 let!:

Kala je u nás už 25 let!
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krasnych 25 let....asi je o ni dobre postarano i v nasich podminkach....at se ji dari dobre i dale
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles