Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jubilejní leguán

12. 08. 2010 | ZOO Praha

V pražské zoo se vylíhnul 100. leguán kubánský, který je zařazen na Červeném seznamu ohrožených druhů.

 

Leguáni kubánští jsou vzácní býložraví ještěři, kteří jsou zařazeni v kategorii zranitelných druhů (IUCN), zároveň jsou v nejvyšší kategorii mezinárodní ochrany (CITES A). Jejich líhnutí je významnou událostí v plazí líhni Zoo Praha. Ze snůšky 13 oplozených vajec je na světě už deset mláďat, mezi nimi i jubilejní leguán.

 

„Snůšku snesla 23. května samice s nepříliš poetickým jménem Bezprstá. První z mláďat se vylíhlo po 77 dnech inkubace v líhni, stý leguán v historii Zoo Praha opustil vejce ve středu 11. srpna,“ upřesňuje kurátor plazů Petr Velenský.

 

Líhnutí jednoho mláděte může trvat až dva dny, mládě nejprve tzv. vaječným zubem nařízne skořápku, vystrčí hlavu a začne dýchat nozdrami. V této poloze setrvá bez hnutí minimálně 24 hodin, odpojuje krevní vlásečnice, jejichž pomocí dýchalo přes vaječnou skořápku a vtahuje do břicha nespotřebovaný žloutek, který mu poslouží jako zdroj energie v prvních dnech po vylíhnutí. Až poté se vysouká z vejce a začíná samostatný život bez asistence rodičů.

 

Zoo Praha začala chovat leguány kubánské v prostorném atriu Pavilonu šelem v roce 1992 a hned v následujícím roce se je podařilo rozmnožit - tehdy šlo o první rozmnožení v Evropě a druhé na světě! Na základě této významné události byla pražská zoo pověřena koordinováním evropského chovu těchto ještěrů a vedením jejich plemenné knihy.

 

Leguáni odchovaní v Praze už našli domov v desíti evropských zoologických zahradách a postarali se o to, že v Evropě vznikla silná pojistná populace tohoto druhu.

 

Návštěvníci Zoo Praha mohou leguány kubánské obdivovat v atriu Pavilonu kočkovitých šelem. Mláďata budou k vidění tamtéž zhruba za měsíc.

 

 

FOTO – Líhnutí v plazí líhni (foto: Petr Velenský)

              Leguán kubánský po vylíhnutí z vejce (foto: Jana Ptačinská Jirátová)

              Dospělý leguán kubánský (foto: Jiří Trojánek)

 

Zdroj: ZOO Praha

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles