Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrošík liberijský

6. 08. 2010 | ZOO Olomouc

Rozšíření: rovníková Afrika, Sierra Leone až Nigerie. Hrošík je pralesní zvíře, není způsobem života vázán na vodu tolik jako jeho příbuzný hroch obojživelný.


Žije samotářsky, nanejvýš v párech nebo tříčlenné rodině. V nebezpečí neprchá do vody, ale snaží se zachránit útěkem. Je aktivní spíše v noci, přes den pospává pod vývraty stromů. Mládě po narození neumí plavat, to se teprve učí.


Samci si své teritorium značí rozmetáním trusu ocasem. Březost 192 – 210 dnů. Mládě váží po narození 5 – 7 kg. Dospělý jedinec 160 – 270 kg. V zajetí se dožívá 30 – 40 let.


hrosikJe považován za ohrožený druh, o početních stavech tohoto pralesního zvířete nemá však nikdo ani přibližnou představu. Zatím se zdá, že počty hrošíků dramaticky klesají. V zajetí se rozmnožují poměrně dobře. Mládě žije s matkou do věku tří let.


Matka Blanka, narozená 5. 4. 1986 v Zoo Ústí nad Labem, Otec Quido narozený 21. 11. 1986 v ZOO Poznaň.  Hrošíky liberijské chová ZOO Olomouc od roku 1987. Sedmé mládě Blanky přišlo na svět 20. července 2010. Je to samička a dostala od své chovatelky jméno Agáta. Při narození měla hmotnost 6,70 kg.


Má se čile k světu, po týdnu se její hmotnost zvýšila na 7,2 kg. Přírůstek není příliš vysoký, ale chovatelky mají již zkušenost z předchozích odchovů, že v prvním týdnu života se hmotnost mláďat hrošíků příliš nezvyšuje.


Další zajímavostí je, že Blanka je v současné době nejstarším zvířetem, které olomoucká zoo chová. Starší jsou jen někteří plameňáci, kteří žijí v zoo od sedmdesátých let minulého století a přišli sem již jako dospělí ptáci.


Zdroj:ZOO Olomouc

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrošík liberijský:

Hrošík liberijský
Hrošík liberijský
Hrošík liberijský
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásnoučkej SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles