Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvacet z dvaceti a šest navrch!

30. 08. 2010 | ZOO Praha
Varani v pražské zoo se stali celebritami. V průběhu online přenosu se vylíhlo 20 mláďat, jejich matka – samice Aranka - mezitím nakladla další vejce.

Zoo Praha nabídla unikátní příležitost sledovat v internetovém přímém přenosu líhnutí varanů komodských. „Ráno pohádky jako vždy? Kdepak! Honem zkontrolovat dráčky,“ objevilo se například na Facebooku Zoo Praha. Projekt Líhnutí draků vzbudil neuvěřitelný zájem veřejnosti.


„Tisíce lidí čekaly, až další „dráče“ opustí kožovité vejce a vydá se na varan-komodskyprůzkum okolí. Mnozí ponocovali do velmi pozdních hodin a někteří zůstávali vzhůru až do rozbřesku. Varani se stali svým způsobem celebritami ještě předtím, než opustili vajíčka,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Online přenos nejenže zpopularizoval pražský chov, ale odkryl i některá dosud neznámá fakta týkající se líhnutí varanů komodských.“

Z dvaceti vajec se vylíhlo 20 mláďat – 13 v přímém internetovém přenosu na serveru tn.cz. Líhnutí jednoho mláděte od naklubání až po opuštění vejce trvalo zhruba 30 hodin. Mláďata se vylíhla v průběhu 7 dní. „Všichni varani jsou velmi vitální. Měří 40-45 cm a váží 100-140 gramů. Se zahraničními kolegy jsme přenos z líhně velmi uvítali – posunul totiž naše vědomosti o rozmnožování varanů komodských o notný kus dopředu,“ uvedl Petr Velenský, kurátor plazů.  

Zoo Praha je v současné době světovou varaní velmocí. Kromě úspěšného vylíhnutí posledních mláďat se raduje ze světového unikátu. Pražská samice Aranka se totiž rozmnožila již třikrát a během líhnutí únorových vajec nakladla další snůšku!

„Na světě je pouze jediná zoo ve Washingtonu, která rozmnožila varany komodské třikrát. Naše Aranka nyní nakladla čtvrtou snůšku, ve které je 6 oplozených vajec,“ zpřesňuje údaje Velenský. Aranka uložila vejce hluboko pod beton v expozici v pavilonu Indonéská džungle. Chovatelé je odtud přemístili do umělé líhně. Na otázku, zda se z nich vyklubou další varan-komodskymláďata, dostaneme odpověď zhruba za 200 dní.
 
Všechna "dráčata" vylíhnutá v uplynulém týdnu jsou nyní v pečlivě udržovaných podmínkách v odchovném teráriu v zázemí, ale na jejich větší sourozence se můžete přijít podívat do expozice v Pavilonu velkých želv. Matku – samici Aranku – najdete v Indonéské džungli.

Varan komodský – největší ještěr světa – je silně ohrožen. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze na několika ostrovech ve východní Indonésii, v počtu celkem zhruba 5000 jedinců. Společně se Zoo Praha se můžete i Vy zapojit do ochrany varana komodského na ostrově Flores, a to zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS VARANFLORES na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč. Děkujeme!

FOTO – Mláďata v odchovném teráriu (foto: Petr Velenský)

Zdroj: ZOO Praha

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dvacet z dvaceti a šest navrch!:

Dvacet z dvaceti a šest navrch!
Dvacet z dvaceti a šest navrch!
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles