Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!

11. 01. 2011 | ZOO Děčín
Velká radost nyní panuje v děčínské zoo. Mohou za ni nově narozená mláďata. První z přírůstků přišel na svět ještě v loňském roce a byl skoro dárkem pod vánoční stromeček. V pavilonu opic se 23. prosince narodilo mládě makaka chocholatého. Jde o malého samečka, jehož matkou se stala dvanáctiletá samice Buffy.

 „Rádi bychom se o to, že se nám u makaků narodilo další mládě, podělili již mnohem dříve, ale protože Samice Buffy byla prvorodičkou, čekali jsme se zveřejněním informace až do doby, kdy bylo jisté, že mládě přežije,“ uvedl zoolog Roman Řehák. Matka se o malého Hitama, jak jej již stihly ošetřovatelky pojmenovat, stará výborně. Z přírůstku mají radost nejen ošetřovatelé, ale také ostatní členové opičí tlupy. „Především mláďata – Satu, Sura a Bayi – se o malého zajímají nejvíce. Nejraději by ho chtěli mít už jen pro sebe, aby s ním zoo-decin-mlade-makak-chocholatymohli skotačit,“ prozradila ošetřovatelka Šárka Bodláková.

Narozením Hitama se počet opičí rodiny makaků rozšířil na osm. A ačkoliv jde již nyní o největší chovnou skupinu makaků chocholatých v České republice, v Děčíně si toto prvenství hodlají ještě letos pojistit. „Během letošního roku by měl počet našich makaků stoupnout na deset. Další dvě samice – Princezna a Faith – jsou totiž březí,“ doplnil Řehák. Jméno Hitam pochází z indonéštiny a znamená černý.

Titul prvního přírůstku roku 2011 si pak na Tři krále vysloužilo hned 8 háďat hroznýšovce kubánského, kterého Zoo Děčín chová v Expozici Rajské ostrovy. Jde již o druhý úspěšný odchov hroznýšovců od otevření expozice. „Zajímavostí tohoto druhu je, že patří mezi vejcoživorodé, což znamená, že z těla matky se rodí už životaschopná mláďata velká 60 až 70 centimetrů, která dokážou sama lovit dospělé myši, mláďata křečků, nebo potkanů,“ vysvětlil zoolog. Hroznýšovci kubánští patří k temperamentním a agresivním druhům hadů. Při krmení jsou schopni škrtit až 3 myši zároveň.

Zdroj: ZOO Děčín

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!:

Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!
Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!
Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!
Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!
Děčínská zoo se raduje ze dvou přírůstků!
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle