Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co bylo příčinou úhynu sloního samečka v Zoo Ostrava?

15. 06. 2011 | ZOO Ostrava

Z pitevní zprávy vyplývá, že příčinou úhynu sloního samečka narozeného 11. března v Zoo Ostrava byla celková sepse a následné selhání oběhového systému. Samečkův imunitní systém nebyl dostatečně vyvinutý v důsledku jeho předčasného narození a nedostatek protilátek z mléka samice. 


Prvotní příčinou všech problémů bylo, že se mládě narodilo ne plně donošené a vyspělé a s velmi malou porodní váhou a výškou. Po porodu tak nebylo schopno přijmout dostatek mleziva/mléka od matky a i po celý zbytek života nepřijímalo potravu v optimální podobě a množství. Došlo tak k silnému oslabení jeho imunity, protože neměl dostatek pasivních protilátek z mleziva/mléka matky, které za normálních okolností podporuje rozvoj imunitního systému.


sloní samečekI přesto, že byl ošetřovateli dokrmován speciálně vyvinutou náhražkou sloního mléka a veterinář mu aplikoval preparáty na podporu imunity a podával další podpůrné látky, nenahradily zcela zásadní úlohu mateřského mléka. Mládě tedy bylo náchylné k infekcím. je třeba podtrhnout, že tento základní faktor by se v žádném případě nijak nevyřešil oddělením mláděte od matky. 


Kromě toho mu matka prvorodička svou nezkušeností způsobila i zranění, která však nebyla vůbec viditelná a nebyla příčinou úhynu mláděte. Až při pitvě zjištěná fraktura jařmového oblouku nezpůsobovala mláděti problémy s příjmem tekuté náhražky a v budoucnu by se pravděpodobně sama zhojila.


Přesto, že první živě narozené slůně žilo tak krátkou dobu, má obrovský a zcela zásadní význam pro budoucnost. A i když svůj boj o život nakonec nevyhrálo a měsíce (roky) práce ošetřovatelů a dalších pracovníků ostravské zoo se v tuto chvíli zdají zbytečné a zmarněné, není tomu tak ani náhodou. S nadsázkou patří tomuto slůněti (i všem lidem, kteří se o ně starali) pomník za to, že se zasloužili o vznik prvního funkčního, přirozeně se množícího sloního stáda v Československu. A to je obrovský vklad do budoucnosti.


slůněPro jeho matku Vishesh, nezkušenou prvorodičku, která nikdy předtím nezažila porod sloního mláděte ani jeho následnou péči, je to zkušenost naprosto nenahraditelná. Dříve se Vishesh neměla kde a jak naučit být dobrou sloní mámou.


A to se projevilo zejména v prvních dnech po porodu. Za těch několik týdnů života mláděte se však její chování zcela zásadně změnilo - z chvílemi agresivní, zmatené, vylekané a úplně nezkušené samice se postupně stávala pečlivá a starostlivá máma. Vishesh má před sebou, vzhledem ke svým pouhým 14 letům věku, ještě mnoho dalších mláďat.


Navíc má vedle sebe dnes již zkušenou matku Johti, která příkladně vychovává a pečuje o své mládě, samičku narozenou 12. dubna. Věříme, že všechny nabyté zkušenosti zúročí Vishesh v nejbližší možné době, protože po smíření se se ztrátou samečka přišla do říje a v současné době opět pobývá ve společnosti samce Calvina, který ji v minulých dnech již několikrát pářil.


Zdroj: ZOO Ostrava

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !