Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chov žiraf Rothschildových v Zoo Olomouc v roce 2010 - historie

2. 07. 2010 | ZOO Olomouc
První letošní žirafí mládě, samička, se narodilo v neděli 17. ledna. Od roku1977,kdy olomoucká zoo začala žirafy Rothschildovy chovat, je to již 47. mládě. Matkou je Kimberley a otcem Marc.  Pro Kimberley je to její druhé mládě. Chovatelé jí dali krásné africké jméno Kayla, což údajně znamená Čistá, Přírodní.

V noci na pátek 26. února přišlo v olomoucké zoo na svět druhé mládě žirafy Rothschildovy v letošním roce. Po samičce Kaile, která se 17. ledna narodila žirafě Kimberley, se matkou stala i desetiletá Zaira.  48. mládě žirafy, je také samička.  Od chovatelů dostala opět  africké jméno -  Zainabu, což ve svahilštině znamená Krásná. Všichni, kdo nové mládě zatím měli možnost vidět, se shodují, že toto jméno jí opravdu patří. Zaira se o svého druhého potomka dobře stará. Chovatelé měli z této žirafy poněkud obavu. O své první mládě, Susi, se totiž před dvěma lety se starat odmítla, a tak muselo být odchováno uměle. 

Kaila po měsíci života již začala se svou matkou chodit na krátké vycházky do venkovního výběhu.

Zainabu zatím tráví své první dny života v blízkosti své matky a na vycházku si ještě chvíli počká.  

K porodu se v nejbližších dnech chystala také seniorka olomouckého stáda, dvaadvacetiletá Veronika.  Matkou se má stát již po desáté.  Veronika je slavná nejenom tím, že je třetí nejstarší žirafou v České republice, ale také proto, že v roce 1999 porodila dokonce dvojčata, což je ve světě žiraf naprostá rarita.

Svého desátého potomka nakonec Veronika porodila 12. května. Sameček dostal jméno Wambua, což znamená Narozený v dešti. Jak máme všichni ještě v živé paměti, v květnu roku 2010 skutečně hodně pršelo.

Jubilejní 50. mládě, které přišlo na svět v olomoucké zoologické zahradě, se narodilo 31. května. Jeho matkou je šestiletá Samantha, pro kterou je to její první mládě. Samička měla nízkou porodní hmotnost, pouhých 33 kg.  Zdravé mládě žirafy obvykle váží 70 až 80 kg.  Žirafí novorozeně se nemohlo několik prvních dnů svého života postavit na nohy, a proto muselo být krmeno uměle. Matka mezi tím ztratila mléko a tím i zájem o svého potomka. Byla zařazena zpět do stáda a malá Shani je odchovávána uměle. Stala se miláčkem svých chovatelů, je velmi mazlivá. Aby neztratila kontakt se svými druhy, žije ve stáji s ostatními mláďaty a jejich potomky a na vycházky chodí do společného výběhu s nimi. Není divu, že dostala jméno Shani, což v překladu znamená Úžasná.

Kaila byla se svou matkou zařazena již do stáda dospělých poněkud dříve než je obvyklé.  V žirafí školce již nebylo místo.
Zdroj:ZOO Olomouc

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !