Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava: kvetoucí leknín v dubnu

4. 04. 2012 | ZOO Ostrava
Leknín kvetoucí v tuto roční dobu nenajdou lidé nikde na rybníku, ale v Čitvánu, tedy ve stejnojmenné expozici v ostravské zoologické zahradě, kde zdobí jedno sladkovodní akvárium. S velkou pravděpodobností se jedná o Leknín Pýřitý (Nymphaea pubescens). S jistotou to ale nevíme, o jeho původu vedou botanikové stále diskuse.

Sotva jeden nádherně zbarvený květ odkvete, už vyráží nad hladinu další. Mezi chovateli akvaristy to vyvolalo nadšení. Je to reakce na dobré životní podmínky, které panují v biotopově založeném akváriu v expozici Čitván. Má přibližně 6000 litrů a představuje tůň nepálské řeky Narayani.

Leknín PýřitýTůně této řeky jsou bohatě zarostlé vodními rostlinami a mezi listy rostlin se prohánějí hejna nejrůznějších druhů ryb. Vedle leknínů jsou typickými rostlinami těchto tůní kryptokoryny (botanicky rod Cryptocoryne), zákrutichy (rod Vallisneria), mokřanky (rod Hygrophila) a další. Na kořenech a větvích často i ven z vody rostou hnědovky křídlaté (Microsorium pteropus).

Podle této předlohy jsme vytvořili kout podvodní přírody, kde se rostliny všech zmíněných rodů vzájemně doplňují a vytvářejí ideální podmínky pro život ryb. Vodní rostliny odčerpávají látky vzniklé metabolickými procesy ryb, takže pomáhají udržovat vodu čistou (zbavují ji mimo jiné škodlivých dusičnanů). Produkují také životně důležitý kyslík.

Leknín je bezesporu dominantou této hustě zarostlé nádrže. Svou velikostí hraje významnou roli právě při odbourávání odpadních produktů ryb, zároveň jim poskytuje úkryty a stín pod rozložitými listy, které jsou v průměru až 20 cm velké.

Návštěvníci mohou obdivovat velké listy dorůstající až k hladině akvária. Rozvitý květ jde zpod hladiny vidět jen částečně (pozorovatel se musí malinko sklonit), zato ve vodním sloupci jsou zřetelná k hladině se deroucí poupata. Květy jsou samosprašné a vytvářejí velké množství semen.

Zdroj, foto: Zoo Ostrava

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava: kvetoucí leknín v dubnu:

Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava: kvetoucí leknín v dubnu
Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava: kvetoucí leknín v dubnu
Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava: kvetoucí leknín v dubnu
Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava: kvetoucí leknín v dubnu
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !