Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Advent v zoologické zahradě Jihlava

29. 11. 2010 | ZOO Jihlava

Sekáči – nejkrásnější pavoukovci, tak zní název poslední letošní besedy v rámci klubových večerů, která se uskuteční ve čtvrtek 2. prosince 2010 v klubovně zoo.


Zoolog Muzea Vysočiny Pavel Bezděčka představí prostřednictvím makrofotografií všechny druhy sekáčů ČR – od jejich specifické morfologie a anatomie, přes chování a způsob života, až po význam v přírodě a ohrožení.
Začátek v 18:00 hodin, vstup pouze starou pokladnou (od řeky), vstupné dobrovolné.


Advent v zoo


malpaAkci s názvem „Adventní dílny v zoo“ pořádá jihlavská zoologická zahrada již tradičně. O víkendu 4. a 5. prosince od 10:00 do 15:30 si budou moci zájemci z řad návštěvníků (za příplatek 20,- Kč k běžnému vstupnému do zoo) vyrobit originální dárky a vánoční ozdoby na celkem osmi stanovištích v areálu zoo. V neděli navíc přijde i Mikuláš s čerty!


Zvířecí novinky aneb i v zimě je na co se dívat


Rohaté miminko v pavilonu opic
2. listopadu
se narodila malá opička malpám hnědým (Cebus apella) v jihlavské zoo. Sedmiletý otec Mates a jedenáctiletá matka Cindy pochází od soukromého chovatele a v Zoo Jihlava žijí společně od roku 2005. Listopadové mládě zatím neznámého pohlaví je jejich třetím potomkem a celá malpí rodinka je k vidění v pavilonu opic.


Malpa hnědá si díky bujné srsti, která jí na hlavě vytváří jakési růžky, vysloužila i jméno malpa rohatá. V přírodě obývá sever, střed a východ Jižní Ameriky, kde je nejen nejrozšířenější opicí Nového světa, ale je považována i za nejinteligentnější. V tomto směru bývají malpy srovnávány se šimpanzi, neboť dokážou používat i nástroje - například kameny k louskání ořechů. Dovedou se velmi obratně pohybovat nejen ve větvích, ale také na zemi.


Žijí ve smíšených osmi až čtrnáctičlenných skupinách a živí se takřka vším, co jim přijde pod ruku - semeny, kořeny, ovocem, květy, nektarem i některými obratlovci (např. žábami, ještěrkami, dokonce i malými netopýry). Mláďata přichází na svět v kteroukoliv roční dobu, rodiče je nosí na zádech a jejich výchovou stráví bezmála půl roku.


Mláďata v teráriu


scink2 mláďata se v těchto dnech narodila také dvěma párům scinka stromového (Corucia zebrata) v teráriu jihlavské zoo. První mládě spatřilo světlo světa 12. listopadu, druhé o dva dny později. Scink stromový je nazýván také scinkem šalamounským – jeho domovinou jsou lesnaté a křovinaté oblasti Šalamounových ostrovů v západní části Tichého oceánu severovýchodně od Austrálie.


Je jediným zástupcem čeledi scinkovitých, který je výhradně býložravý – živí se ovocem, zeleninou, různými květy a listy. Jedná se o největší druh scinka – dorůstá velikosti až 65cm (zhruba polovinu délky tvoří ocas). Patří mezi  vejcoživorodé ještěry a samice rodí jedno poměrně velké mládě.


Želva tlustohrdlá po čtyřech letech


Dalším, neméně vzácným mládětem je želva tlustohrdlá (Siebenrockiella crassicollis), která se v jihlavském teráriu vylíhla po čtyřech letech 25. listopadu. Původ tohoto druhu želv je velmi zajímavý: Před téměř devíti lety (11. prosince 2001) zadrželi celníci v Hongkongu loď z Macaa, na jejíž palubě bylo téměř 10 000 želv dvanácti druhů určených pro čínský obchod s želvím masem.


Tržní cena této zásilky činila asi 3.200.000 amerických dolarů, vědecká cena (stejně jako etický aspekt nakládání s živými tvory) se dá jen těžko penězi vyčíslit. Zoologická a botanická zahrada v Hongkongu, která se želv dočasně ujala, neměla pro držení takového množství zvířat odpovídající zázemí.


Pokus o záchranu této obrovské skupiny želv iniciovala mezinárodní organizace Svaz pro záchranu želv (Turtle Survival Alliance, TSA), jež zajistila převoz téměř 7.000 jedinců (ostatní brzy po zabavení uhynuli) do Evropy a USA. V Evropě organizovala záchranu Evropská asociace zoo a akvárií (EAZA), která úspěšně importovala 988 želv.


Organizátoři rozdělili želvy do třiceti evropských zoo z jedenácti zemí a několika privátních zařízení. Do této záchranné akce se zapojilo také 6 českých zoologických zahrad, jež uvolnily místo i finance pro 250 želv pěti druhů.


zelvaDo Zoo Jihlava bylo 8. února 2002 převezeno celkem 14 želv tlustohrdlých, bohužel ve velmi špatném zdravotním stavu, 11 z nich po několika dnech uhynulo. Návštěvníci jihlavské zoo tak mohli až do roku 2006 vidět dva samečky a jednu samičku této jihoasijské želvy. Přesně na Štědrý den (24. 12. 2006) přinesli chovatelé dobrou zprávu - vylíhlo se první vzácné mládě želvy tlustohrdlé, což se dříve podařilo v České republice pouze v Zoo Praha. A letos se po čtyřech letech chovatelský úspěch zopakoval.


Želvu tlustohrdlou poznáme podle tmavé hlavy s velkými bílými nebo bledě žlutými skvrnami za očima a černého krunýře. Její domovinou je jižní Asie, kde je bohužel čím dál více ohrožena (podobně jako ostatní druhy želv) obchodníky se želvím masem. Je zapsána hned do několika záchranných programů (RDB, ESB, CITES). Kromě Jihlavy chová tento druh Zoo Plzeň a Praha.


Zdroj: ZOO Jihlava


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle